Iașul, pe locul al II-lea național la numărul deceselor cauzate de gripă în sezonul trecut

joi, 07 septembrie 2023, 20:58
2 MIN
 Iașul, pe locul al II-lea național la numărul deceselor cauzate de gripă în sezonul trecut

Județul Iași a fost „campion” anul trecut în ceea ce privește cazurile de gripă identificate. Conform unui raport publicat de Direcția de Sănătate Publică Iași, în cadrul unei campanii naționale pentru stimularea vaccinării împotriva gripei, care va începe de luna aceasta, se remarcă faptul că Iașul a avut mai multe decese de gripă decât Bucureștiul, la nivel de județ. Suntem pe locul al II-lea la nivel național, cu 13 decese raportate, cu patru mai puțin decât Sibiul, care e primul pe țară, cu 17 astfel de morți. În Bistrița au fost 12 și în București 10 astfel de cazuri.

Și la numărul total de cazuri de gripă identificate suntem în topul județelor la nivel național, dar nu chiar pe primele poziții. În mod concret, sezonul gripal anterior au fost depistate 263 de cazuri la Iași. Mai multe au fost raportate doar în Alba – 406, Maramureș – 1.128, Siviu – 370 și București – 663. Experții vorbesc însă în raportul consultat de „Ziarul de Iași” că acestea sunt doar cazurile aflate în evidența medicilor, ale persoanelor testate în spitale, prezente acolo cu alte afecțiuni, sau care s-au simțit rău din cauza gripei și au ajuns să solicite ajutor medical. În realitate, numărul de cazuri este semnificativ mai mare, inclusiv unele decese ar mai putea fi încadrate pe seama gripei, dar nu au fost efectuate analize necesare.

Din cele 97 decese confirmate cu gripă din România în sezonul gripal anterior, cele mai multe persoane au fost infectate cu tulpina A H1, iar 8 dintre persoanele care au decedat se luptau și cu o infecție cu SARS-CoV-2. Au fost și doi copii sub un an care au murit de gripă, 12 decese au fost înregistrate în intervalul 15 – 49 de ani, 25 la persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, iar 58 la cei peste 65 de ani. Tulpina A H1 a fost cea mai pregnantă și în Iași, fiind depistate 117 cazuri din cele 263. Doar în București au fost mai multe cazuri cu această tulpină – 190.

Medicii recomandă tuturor persoanelor să ia în calcul vaccinarea anti-gripală în noul sezon, chiar dacă se consideră sănătoase, pentru a evita riscul răspândirii comunitare a infecției. Mai ales în contextul în care numărul de cazuri de COVID-19 s-a înmulțit în ultimele două săptămâni.

Comentarii