Iată de ce pleacă tinerii excepţionali: Ieşeni realizaţi în Vest: patru poveşti absolut mişcătoare

luni, 18 februarie 2019, 02:50
10 MIN
 Iată de ce pleacă tinerii excepţionali: Ieşeni realizaţi în Vest: patru poveşti absolut mişcătoare

De ce am ajuns în situaţia de a investi imens în educaţia tinerilor de excepţie, iar aceştia, tot mai mulţi de la an la an, aleg să rămână în străinătate? Întâi la studii, apoi definitiv. Contribuind astfel la bugetele şi prosperitatea altor ţări. De ce nu reuşim să-i păstrăm aici? „Ziarul de Iaşi“ vă oferă astăzi o posibilă explicaţie. Una poate prea amară, dar reală: povestea unor tineri ieşeni foarte buni care au plecat la studii în Vest, iar în final, deşi îşi doreau să revină acasă, au ales să rămână departe de România. Andrei, Dragoş, Ştefana şi Teodora, toţi ieşeni, au job-uri de invidiat şi pentru un englez sau german, şi contribuie cu acestea la creşterea PIB din ţări adoptive. Spun că au găsit acolo tot ce le trebuie ca să fie împliniţi profesional şi financiar. Deşi visau să revină aici, ajung acum acasă doar în concedii. Ce critică la România? Ce le reproşează guvernanţilor actuali, de care vorbesc extrem de dur? Ce ar trebui făcut ca să se întoarcă acasă?

Lui Andrei îi place să spună că locuieşte în „Iaşul de la Marea Celtică“. Pentru că oraşul Cardiff se întinde tot pe şapte coline, are cam aceeaşi suprafaţă şi aproximativ aceeaşi populaţie ca şi oraşul nostru.

S-a născut într-o familie de oameni cu studii superioare, iar din acest motiv a ales şi el calea academică, ca să-şi facă familia mândră. Spune că mama este medic neurolog, bunica doctor în radiochimie, iar un unchi profesor la universitatea din Kent, Marea Britanie.

A ales să rămână la Cardiff. Definitiv

„Un alt motiv pentru care am ales calea academică este faptul că, la nivelul claselor mijlocii, industria IT nu funcţionează în mod corect: poţi fi un simplu tester – pentru angajatorul potrivit, există posibilitatea să câştigi mai mult decât cineva care se chinuie cu inteligenţa artificială şi algoritmi de optimizare, dar pentru angajatorul nepotrivit. Este foarte greu, în mediul IT din ziua de astăzi, cu o piaţă atât de dinamică şi competitivă, să poţi alege o cale de echilibru: care să îţi permită dezvoltarea pe termen lung şi în acelaşi timp să ai şi remuneraţie satisfacătoare“, subliniază Andrei Hodorog, absolvent al Colegiului Naţional din Iaşi.

Acesta ne povesteşte că a făcut un an de practică, între anii 2 şi 3, care l-a ajutat să capete foarte multă experienţă practică în dezvoltarea web.

„Ulterior, universitatea mi-a oferit o poziţie de cercetare, şi un program de doctorat la pachet, în cadrul căreia îmbin programarea web cu cercetarea în domeniul BIM (Building Information Modelling), un domeniu nou, care combină domeniile AEC (Architecture, Engineering and Construction), mai bine zis arhitectura, ingineria civilă şi construcţiile. Lucrez pe câteva proiecte cu finanţare europeană, care reprezintă totodată studiile de caz ale doctoratului meu“, ne explică tânărul, acum stabilit definitiv în Cardiff.

„Plănuiesc să rămân aici pentru tot restul vieţii, în absenţa unei răsturnări de situaţie în România. Am reuşit să îmi cumpăr un apartament în rate aici, deoarece piaţa imobiliară din unele oraşe, precum Cardiff, Glasgow, chiar şi Bristol, este mai accesibilă decât piaţa imobiliară din unele oraşe ale României, precum Bucureşti sau Cluj. Principala motivaţie de a rămâne aici este legată de recunoaşterea adecvată a meritelor profesionale, dar şi de siguranţa financiară, atât în privinţa proprie, cât şi în cea a unei viitoare familii. Momentan, consider că cel mai bun viitor pe care il pot avea, care poate aduce un balans între munca şi viaţa personală, este în mediul academic“, mai povesteşte ieşeanul.

Acesta consideră că o companie multinaţională nu este o opţiune bună pentru el, deoarece nu-i place mediul corporatist. Îl aseamănă cu o „sinucidere spirituală“.

Ne explică faptul că îi place să imbine interacţiunea umană cu munca pe care o depune în mediul virtual, şi să împărtăşescă din experienţa sa altora, respectiv unor viitori studenţi carora le va preda într-o bună zi.

Spune că, spre deosebire de România, în Marea Britanie, în mediul universitar, salariile pornesc de la 27.000 de lire pe an pentru un cercetător asistent, şi se duc până la 60.000 de lire ca şef de catedră. Mai spune că e destul de simplu să-ţi iei casă acolo.

Condiţiile sunt similare cu cele de la programul românesc Prima Casă: avans minim 5%, contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi istoric de creditare bun. Diferenţa este făcută de dobânzi: acolo acestea variază între 0,8% şi 2,8%.

„În Cardiff, preţul unui apartament cu 2 camere porneşte de la 80.000 de lire într-o zonă de periferie, până la 150.000 de lire într-o zona mai bună“, mai spune Andrei.

Artist de operă pe scenele din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor

Dacă majoritatea tinerilor plecaţi la studii în străinătate au ales căi ce-i duc în zona de IT ori Economie, Dragoş Ionel a urmat cursul firesc al sufletului său. Este interpret de operă, iar vara aceasta va face parte din trei producţii muzicale -, „L’Arlesiana“, „Iolanta“ şi „Rake’s Progress“ – ale companiei Opera Holland Park din Londra.

În ţară a absolvit Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ Iaşi, apoi a studiat la universitatea din Aberdeen, urmând facultatea de muzică şi de limba germană în perioada 2010 – 2014. Spune că a decis să plece din ţară după bacalaureat, în Marea Britanie, deoarece era conştient de faptul că acolo va avea mai multe posibilităţi de afirmare. Şi nu s-a înşelat.

„După aceşti frumoşi patru ani de studii universitare, în care am trăit experienţe complet noi pentru mine, am decis să-mi urmez visul de a urma o carieră de muzician, obţinând un loc prin concurs la Masterul de Canto Clasic în cadrul conservatorului din Cardiff (Royal Welsh College of Music and Drama). Aici mi-am petrecut următorii patru ani din viaţă, absolvind mai întâi clasa de canto clasic, iar apoi continuându-mi studiile în clasa de operă (2016-2018). În tot acest timp petrecut în capitala galeză am fost membru al corului BBC (BBC National Chorus of Wales) cu care am participat în cadrul BBC Proms, concerte care au avut loc în spectaculoasa şi grandioasa sală Royal Albert Hall. Am făcut parte din corul restrâns BBC National Chorus of Wales participând în turneul BBC Doctor Who Spectacular Tour(2015), cu care am concertat în mai toate oraşele mari din UK, acoperind Ţara Galilor, Anglia şi Scoţia“, povesteşte Dragoş, pe scurt, despre experienţa sa profesională.

A luat audiţii în spectacole mari de la Opera Naţională Galeză de Tineret şi Opera Britanică de Tineret. Tânărul mărturiseşte că, după absolvirea din vara anului trecut, s-a decis să rămână definitiv în UK, în pofida disconfortului din zona politicului creat de ieşirea Marii Britanii din UE.

„Au apărut oportunităţi de afirmare în domeniul artistic pe care îmi doresc să le urmez, astfel încât nu plănuiesc în a reveni pe meleaguri româneşti prea curând. Dar nu pentru că nu mi-aş dori, ci din cauza crizei nefaste prin care trecem momentan. În ţară, posibilităţile de afirmare în acest domeniu ar fi destul de îngustate de faptul că este destul de greu să pătrunzi în mediul operistic românesc“, ne explică tânărul artist.

Întrebat despre cum se vede din UK situaţia economică şi politică a ţării noastre, Dragoş ne spune franc că nu se sfieşte să critice guvernarea actuală, care „este sub orice critică, şi ia decizii complet iresponsabile şi lipsite de orice scrupule“.

„Am fost şi sunt în continuare un opozant înrăit al regimului pe care partidul de guvernământ îl promovează, participând la orice fel de mişcare de protest organizată în Cardiff, sperând în continuare într-o minune salvatoare, care să înlăture acest microb politic. Tristul adevăr din spatele acestei întregi perioade de criză prin care trece România este legat de lipsa de interes şi de lehamitea multor români vizavi de clasa politica românească, exprimată prin absenteismul de la vot. Acest aspect a fost decisiv în soarta pe care România o are momentan, din punctul meu de vedere. Singura mea speranţă de viitor, în cazul în care până la următoarele alegeri nu se va instaura o dictatură, este ca tineretul să se trezească din starea asta de amorţeală şi nepăsare şi să iasă la vot. Atât timp cât corupţia, nepotismul ţi conflictul de interese vor dăinui în continuare, să nu ne aşteptăm ca un miracol salvator să se producă peste noapte. Acesta este şi principala cauză pentru care anual sute de români decid să părăsească ţara pentru un trai mai bun. Să nu cumva să-şi imagineze nimeni că cei din diaspora au plecat de bine ce le era, pentru că nicăieri nu te simţi mai bine ca acasă“, încheie tânărul artist.

Şi-a propus că ajungă într-o funcţie de conducere în consultanţă

Ştefana Covalciuc trăieşte în Londra şi lucrează într-o companie care îi permite să călătorească mult. Iar asta, spune, îi place la nebunie. Tânăra a ajuns să studieze Administrarea Afacerilor la Universitatea Bath, după care a urmat un master în Management la London School of Economics (LSE).

„Mi-am dorit foarte mult să studiez în străinatate deoarece voiam să mă dezvolt într-un mediu internaţional atât pe plan profesional cât şi personal. Într-o ţară ca Marea Britanie, business-ul are o conotaţie mult mai puternică, Londra este un hub unde companiile de top iau decizii care au un impact economic la nivel global, aşa că mi-am dorit să pot explora principiile şi etica de lucru din acest mediu. Am decis să rămân aici. Odată ce m-am adaptat mediului, mi-am făcut noi prieteni şi mi-am definit ambiţiile profesionale, am realizat că Anglia este locul care mă reprezintă cel mai bine“, mărturiseşte Ştefana.

În prezent lucrează la Bain&Company, o companie de consultanţă recunoscută la nivel global. Spune că cel mai des lucrează pe proiecte care au ca principal scop ajutarea clienţilor să se extindă pe pieţe noi, să reducă din costuri sau să îşi reorganizeze portofoliul de produse.

„Cu siguranţă aş fi găsit alternative în ţară, – câţiva din competitorii noştri principali chiar au un birou în Bucureşti -, dar oportunitatea de a lucra pe proiecte mari este mult mai redusă. Business-urile româneşti încă nu au o apreciere mare pentru serviciile de consultanţă. De asemenea, biroul din Londra mi-a oferit ocazia de a lucra în diferite ţări: Spania, Thailanda, Singapore sau Malaezia. Serviciile de consultanţă la Bain sunt cu siguranţă plătite la un nivel premium, pentru că programul de lucru este mult mai lung şi intens comparativ cu alte industrii“, mai menţionează tânăra ieşeancă adoptată de capitala britanică.

Deşi şi-a găsit un job bun în Londra, nu intenţionează să se stabilească de tot acolo, dar nici să se întoarcă acasă. Şi-a propus să se mute în Statele Unite ale Americii, pentru un MBA de doi ani la Wharton.

Spune că, de bunăvoie şi nesilită de nimeni, nu prea sunt şanse să se întoarcă în România, dintr-un singur motiv: „Deja am un plan profesional destul de bine definit, şi îmi doresc să ajung într-o poziţie executivă în consultanţă. Cu toate acestea, nu pot rămâne imună la situaţia actuală din ţară, şi sper ca în următorii doi ani să mă pot dedica unor proiecte care se concentrează pe sprijinirea antreprenorilor români. Voi încerca să colaborez cu instituţiile şi start-up-urile româneşti, deoarece cred în potenţialul nostru economic, care din păcate nu este explorat aşa cum ar trebui de leadershipul actual“, constată Stefana.

„Am decis că voi revedea România doar în vacanţe“

Teodora Dascălescu este şi ea o altă tânătă din Iaşi care a decis să nu se mai întoarce în ţară. Este deocamdată încă studentă, în primul an, la Cardiff, la University of South Wales. Studiază Criminologia şi Justiţia Penală.

„Am ales Cardiff pentru că am avut norocul ca mama mea să îşi găsească aici un loc de munca cu aproximativ patru ani în urmă. Am decis să plec în Marea Britanie încă de la începutul liceului. La un moment dat se instalase frica de a nu le putea oferi viitorilor mei copii o educaţie de calitate şi un viitor fără greutăţi. Am analizat mai apoi ce m-aş vedea eu făcând în viitor, ce oportunităţi de dezvoltare mi-ar oferi Marea Britanie, spre deosebire de România. În final am decis să plec, şi din păcate nu cred că este vreo şansă ca pe viitor să ma întorc în ţară. Cursul pe care îl studiez este despre cum fucţionează justiţia şi legislaţia în Marea Britanie şi despre cum să fac cercetare criminologică, care la noi încă nu este la fel de dezvoltată precum aici. Văzând diferenţele dintre Marea Britanie şi ţara noastră, am decis că voi revedea Romania doar în vacanţe“, mărturiseşte Teodora.

Din nefericire, cu acelaşi gând pleacă anual în jur de 100 de absolvenţi de la cele mai bune licee din Iaşi, la universităţi din întreaga lume, unde se specializează pe aproape toate domeniile de studiu. Unele nici nu există la noi în ţară.

Puţini însă se mai întorc după absolvirea universităţii, majoritatea rămân şi îşi continuă studiile postuniversitare, apoi intră pe piaţa muncii pentru care s-au pregătit cu atâta sârguinţă. O piaţă care, spun ei, le răsplăteşte munca.

Comentarii