Câte o gură de oxigen pentru primării, înainte de votarea bugetului

Iată lista: cum s-au împărţit ieri pe comune 27 milioane de lei din impozitele ieşenilor!

sâmbătă, 17 aprilie 2021, 01:55
2 MIN
 Iată lista: cum s-au împărţit ieri pe comune 27 milioane de lei din impozitele ieşenilor!

Într-o şedinţă-fulger ţinută ieri, aleşii judeţului au împărţit peste 27 milioane de lei la cele 98 de administraţii locale. Este vorba de sume corespunzătoare cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat că va fi încasat în judeţul Iaşi la bugetul de stat, reprezentând fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean, alături de alte sume destinate echilibrării bugetelor locale. Total: 27,14 milioane de lei, i-a anunţat preşedintele Costel Alexe pe consilierii prezenţi online.

Şeful CJ a precizat în debutul şedinţei că a convenit cu liderii celor patru grupuri politice să aloce din suma iniţială 10 precente către administraţiile locale care realizează lucrări de extindere a reţelelor de gaze, 10 la sută către cele care îşi extind reţelele de apă şi de canalizare, şi încă o zecime (2,71 milioane de lei) către primăriile care au lucrări de infrastructură. Astfel, cei mai mulţi bani pentru cofinanţarea reţelelor de gaze vor ajunge la Aroneanu şi Paşcani (câte 460 de mii de lei). „Premiate” pentru reţelele de apă/canal sunt primăriile din Deleni (323 de mii), Şcheia (305 mii) şi Popricani (300 de mii lei). Cât priveşte banii pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură, aceştia vor ajunge la majoritatea primăriilor – cei mai mulţi la Municipiul Iaşi (200 de mii), Ciurea, Mirosloveşti, Probota şi Deleni (câte 99 de mii de lei).

Restul merge în comunităţile locale pe criteriile clasice: 80 la sută în funcţie de suprafaţa unităţii administrative şi 20 la sută după populaţie. Astfel, cei mai mulţi bani ajung la municipiul Iaşi (9 milioane), Deleni (2,3 milioane), municipiul Paşcani (1,96 milioane), Schitu Duca (1,72 milioane), Belceşti (1,67 milioane), Miroslava (1,61 milioane) şi Cotnari (1,6 milioane). Cei mai puţini merg la Ciohorăni (270 de mii), Răchiteni (298 mii lei), Drăguşeni (344 mii), Mirceşti (347 mii), Valea Lupului (364 mii) şi Costeşti (405 mii lei).

Comentarii