Idei și trucuri pentru amenajarea spațiilor mici

joi, 26 ianuarie 2023, 08:27
3 MIN
 Idei și trucuri pentru amenajarea spațiilor mici

Spațiile mici reprezintă o provocare cam pentru toți românii. Sunt greu de mobilat, utilat și decorat, riscul supraaglomerării pândind mereu la ușă. Însă nu trebuie să disperi. Există soluții de depozitare inteligente și amplasări ingenioase ale mobilierului care îți vor transforma camerele și le vor face să pară mai spațioase. 

Organizarea și ordinea în spațiile mici este esențială. Într-un spațiu de dimensiuni reduse, organizarea este lege. Lucrurile trebuie așezate în locul pe care l-ai gândit inițial pentru ele. În caz contrar, riști să creezi dezechilibre: zone care par nevalorificate și colțuri de apartament în care lucrurile stau doldora.

Mobilierul multifuncțional este și el literă de lege. De la paturi de dormitor care ascund spații de depozitare, la canapele care pot fi transformate în locuri de dormit pentru oaspeți, toate ar trebui să se regăsească pe lista ta de cumpărături. Adaugă și polițe care pot fi prinse direct de pereți, tabureți cu spații de depozitare care țin loc și de mese sau mese de lucru rabatabile pe post de birou și vei putea spune că ai profitat la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Alegerea culorilor potrivite pentru spații mici. Prima și cea mai importantă regulă: nu combina mai mult de trei culori. Două deschise, dominante, și una de accent, mai închisă. Astfel vei crea un spațiu ieșit din banal. Pentru pereți și podele apelează la alb, la bejuri și crem. Dacă podeaua, pereții și tavanul au culori complementare, vei avea senzația de spațiu mai larg, deschis și luminat.

Mobilier bine proporționat. Mobilierul pentru spații înguste trebuie să aibă proporțiile potrivite. O canapea prea mare va ocupa tot spațiul, însă una prea mică va crea senzația unei case pentru… pitici. Soluția este echilibrul. Combină piese de mobilier mari, ca o canapea, cu unele mici – o masuță de cafea. Pentru că spațiile mici sunt construite și arată ca niște cutii, cu linii drepte și plictisitoare, alege piese de mobilier rotunde sau care să aibă colțuri rotunjite. Nici oglinzile statement nu sunt o idee proastă. Montează-le pe pereți, pentru a lărgi vizual spațiul.

Eliminarea ușilor sau folosirea ușilor pliante sau glasvandului. Paravanele, ușile pliante, glasvandul nu numai că împart inteligent spațiul, dar vă ajută să-l compartimentați perfect, fără să pierdeți nici măcar un centimetru pătrat. Pot fi folosite inclusiv pentru living sau bucătărie, pentru ca ușa să nu mai blocheze niciodată holul.

Mobilier personalizat pentru folosirea eficientă a spațiului. Pentru că tot mai mulți dintre noi preferă să recompartimenteze spațiile mici din plictisitoarele blocuri comuniste și apelează, de exemplu, la bucătării open space sau la prelungirea livingului până în balcon, mobilierul făcut la comandă, personalizat, nu mai este un moft. Folsirea acestuia este un truc practic pentru amenajarea spațiilor mici în apartament.

Iluminat corect.  O cameră mică și, pe deasupra, luminată prost, va crea senzația unei peșteri. Orice spațiu mic trebuie să aibă trei surse de lumină – ferestre, lămpi și spoturi. Ferestrele nu trebuie blocate cu nimic, iar corpurile de iluminat alese trebuie să fie unele de impact.

Eliminarea covoarelor. Pentru a crea iluzia de spațiu, covoarele pot fi eliminate cu totul sau înlocuite cu preșuri sau carpete mai mici, care pot delimita vizual anumite zone din locuință. 

 

 

Comentarii