În ce stadiu se află cel mai mare proiect de investiţie publică din istoria judeţului. Primele finalizări vor fi în acest an

luni, 13 martie 2023, 02:50
4 MIN
 În ce stadiu se află cel mai mare proiect de investiţie publică din istoria judeţului. Primele finalizări vor fi în acest an

Mai mult de jumătate din numărul contractelor de lucrări au fost atribuite, iar primele şantiere ar trebui să se finalizeze la sfârşitul anului în curs

 

Încă patru contracte au fost semnate la sfârșitul săptămânii trecute de societatea ApaVital în cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi. Cu o valoare însumată ce depăşeşte 200 de milioane de lei, cele patru contracte vizează Loturile 1, 3 şi 4 din contractul IS–CL–09 de extindere a sistemului de apă şi canalizare pe axa 7 Hârlău-Cotnari şi Lotul 2 din contractul IS-CL-07 de pe axa 5 Răchiteni-A.I. Cuza-Heleşteni-Ruginoasa-Costeşti.

Contractul de lucrări 09 a fost lansat în licitaţie cu jumătate de an în urmă la o valoare totală estimată de 268,55 milioane de lei. Lotul 1 al contractului, cu un preţ estimat de 89,2 milioane de lei şi atribuit pentru 74,39 milioane asocierii conduse de TeoVal & Co, are ca obiect extinderea reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare în localităţile Poiana, Feredeni, Slobozia, Deleni şi Maxut. Lucrările vor dura 22 de luni.

Ceva mai puţin, 20 de luni, se preconizează că va funcţiona şantierul de pe Lotul 3, atribuit pentru 47,42 milioane de lei (de la 50,5 milioane estimat) asocierii conduse de Ness Proiect Europe. Aici va fi construită o conduct de aducţiune a apei potabile între Hârlău-Cotnari-Cârjoaia şi extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în localităţile Cotnari, Cârjoaia, Horodiştea şi Lupăria.

Lotul 4, atribuit pentru 46,85 de milioane de lei, presupune racordarea în termen de 20 de luni la reţele noi de apă şi de canalizare gospodăriile din Poiana Mărului, Buhalniţa, Zlodica (UAT Cepleniţa). Asocierea condusă de Ness Proiect Europe SRL şi-a adjudecat şi acest lot.

Citește și: Cel mai mare proiect de investiţii din Iaşi se apropie de jumătate. Nu e vorba de asfalt, ci de apă. Vom depăşi termenele

Cele două asocieri menţionate concurează şi pentru Lotul 2 din acest contract, alături de o a treia ofertă depusă de firma braşoveană Euskadi. Cele trei oferte sunt încă în faza deliberării. Lotul 2 vizează extinderea reţelei de apă şi a celei de canalizare în localităţile Pârcovaci şi Hârlău, respectiv reabilitarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare în satele Scobinţi, Feteşti, Zagavia şi Bădeni.

În fine, din Contractul de lucrări 07 doar Lotul 2 rămăsese neatribuit după o primă rundă de licitaţie. El a fost adjudecat acum de asocierea condusă de Ness Proiect Europe SRL pentru 32,27 milioane de lei. La prima încercare de atribuire, valoarea estimată a fost cu 5 milioane de lei mai mică şi a atras o singură ofertă, considerată însă inacceptabilă. În decurs de 22 de luni, câştigătoarea va trebui să înfiinţeze reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare în satele Vaşcani (Ruginoasa), Costeşti şi Giurgeşti, precum şi colectorul/ conducta de refulare în Giurgeşti-Costeşti-Dădeşti (pe direcţia Ruginoasa-Tg. Frumos).

În acest moment, mai mult de jumătate din loturile în care au fost împărţite cele 14 mari contracte, respectiv 14 din 25, sunt deja atribuite. Celelalte 11 loturi sunt în curs de evaluare sau încă în procedură de înscriere a ofertelor, dar unele se află în reluare de procedură din lipsă de ofertanţi. Pe trei loturi, unde au fost semnate primele contracte (în toamna anului 2021), lucrările ar trebui să se finalizeze anul acesta. Este vorba de extinderea sistemului de apă şi canalizare pe axa Voineşti-Gârbeşti (cu termen de finalizare septembrie 2023) şi de loturi similare din zona Podu Iloaiei-Tg. Frumos, respectiv din Miroslava.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi, în perioada 2014-2020” are o valoare de 427,9 milioane de euro (fără TVA) şi este finanţat în proporţie de 94 la sută din fonduri publice nerambursabile – respectiv 85 la sută din Fondul de Coeziune, 13 la sută de la bugetul de stat şi 2 la sută de bugetul local (CJ). Cofinanţarea de 6 la sută este asigurată prin credit BERD de către ApaVital.

Citește și: Salariatul de la stat cu cel mai mare venit din Iaşi. Mai mult decât preşedintele şi premierul la un loc

Comentarii