De Business

Punem punctul pe știi

În ce ţări exportă Iaşul cele mai multe produse şi de unde aduce cu precădere mărfuri. Germania este pe primul loc

joi, 31 august 2023, 01:50
3 MIN
 În ce ţări exportă Iaşul cele mai multe produse şi de unde aduce cu precădere mărfuri. Germania este pe primul loc

Germania, Marea Britanie și Ungaria sunt țările care anul trecut au cumpărat cel mai mult produse din Iași. Valoarea totală a exporturilor plecate în 2022 de la firmele din județ către alte țări sau continente a fost de un miliard de euro. Importăm însă mai mult decât exportăm. Cu 340 de milioane de euro mai mare a fost valoarea mărfurilor importate de Iași anul trecut, iar țările din care firmele ieșene s-au aprovizionat cu preponderență au fost Germania, Italia, China și Ucraina.

Județul Iași a exportat anul trecut produse în valoare de un miliard de euro, iar jumătate dintre aceste produse vândute de firmele locale în străinătate erau mașini, aparate și echipamente. Pe locul al doilea după ponderea volumului de vânzări la export au fost "metale comune și articole din acestea" (15,2%), iar produsele industriei chimice au fost pe locul trei în topul exporturilor (10,8%).

Produsele industriei ușoare au adus 8,1% din totalul încasărilor obținute din exporturi, cele agroalimentare, băuturi și tutun 4,8%, iar exportul de mijloace de transport a reprezentat 4% din volumul total înregistrat anul trecut în județul Iași.

Potrivit Breviarului Economic al Județului Iași, realizat de specialiștii camerei de Comerț și Industrie, 84,38% din valoarea produselor exportate de județul Iași a venit din țări europene, iar exporturile către ţări ale Uniunii Europene au reprezentat două treimi din volumul total.

În cifre, din miliardul de euro obținuți din exporturi de către firmele ieșene, 845.768.436 euro veneau din Europa, din care 659 de milioane din Uniunea Europeană și 186,7 milioane de euro din țări non – UE.

Dintre țările din Uniunea Europeană, Iașul pare să aibă cele mai intense legături comerciale cu Germania. 24% din valoarea produselor exportate în țări din Uniunea Europeană au fost comenzi din Germania (158.893.553 euro), țară aflată în frunte și când e vorba de importurile realizate de județul Iași anul trecut (27%, adică 218.537.627 euro).

Între primele trei țări după valoarea produselor exportate de Iași anul trecut se mai numără Franța și Ungaria. Către Franța s-au trimis anul trecut produse în valoare de aproape 84 de milioane de euro, iar către Ungaria de 71,5 milioane de euro. 

Exporturile Iașului anul trecut către alte țări din Europa, care nu fac parte din Uniunea Europeană, au avut o valoare de 186,7 milioane de euro, iar 56,7% din banii obținuți de la aceste țări au venit din Marea Britanie. Republica Moldova (37,6 milioane euro) și Turcia (14 milioane euro) au completat clasamentul țărilor non-EU către care județul Iași și-a exportat cel mai mult produsele.

În ce privește mărfurile trimise către alte continente, din totalul de 156,6 milioane de euro, 50,8 milioane de euro au costat produsele trimise către India, 40,9 milioane de euro a fost valoarea mărfurilor exportate în China și 30,7 milioane de euro a fost echivalentul exporturilor realizate de către Iași, în SUA.

În ce privește importurile, valoarea acestora a fost în 2022 cu 340 de milioane de euro mai mare dect cea a exporturilor ieșene. Și la import, categoria de mărfuri care a reprezentat cea mai mare pondere din total a fost cea a mașinilor, aparatelor și echipamentelor (26,6%). Metalele comune și articole din acestea au fost pe locul doi ca pondere din totalul importurilor (16,8%). Produse agroalimentare, băuturi și tutun importăm de peste două ori mai mult decât exportăm (10,5% față de 4,8%), iar în ce privește mijloacele de transport în comun, ponderea importurilor e de aproape trei ori mai mare decât cea a exporturilor (11%, față de 4%).

După țara de origine, 84,23% din marfa importată era din Europa (iar 61,12% din totalul importurilor era realizat din țări ale Uniunii Europene) și 15,77% de pe alte continente. La importuri din Uniunea Europeană, Germania, Italia (141 milioane euro) și Polonia (72 milioane euro) sunt țările din care Iașul a importat cel mai mult anul trecut. Iar Ucraina, în ciuda războiului, a rămas țara fruntașă pentru importurile Iașului din țări europene, dar non-UE.

Din totalul importurilor din țări europene non UE, care a fost anul trecut de 309,8 milioane de euro, valoarea mărfurilor trimise de Ucraina la Iași a fost de 95.451.802 euro (31%). În acelaşi timp, mărfurile din Republica Moldova au reprezentat 28% din volumul importurilor din alte țări europene non UE, iar cele din turci, 22%.

Tot în 2022, mărfurile importate din China au avut o valoare de peste două ori mai mare decât cele exportate către această țară (97 milioane euro, vs. 40,9 milioane euro). De fapt, când au depășit granițele Europei, mărfurile plecate din Iași s-au îndreptat preponderent spre China, Kazahstan și Egipt. 

Comentarii