În medie, doi ieşeni plătesc pentru sănătatea a încă şapte persoane

vineri, 23 martie 2018, 02:50
2 MIN
 În medie, doi ieşeni plătesc pentru sănătatea a încă şapte persoane

Cei doi fac parte din categoria salariaţilor. Din această lună, calitatea de asigurat nu mai este legată de plata contribuţiei, ci de declararea ei la ANAF.

Dintre cei 935.000 de locuitori ai judeţului, 842.000 sunt înscrişi pe listele medicilor de familie. Dintre aceştia, 650.000 sunt asiguraţi, a precizat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural. Aşadar, aproape un sfert, respectiv 192.140 de ieşeni nu sunt asiguraţi în sistemul naţional de sănătate. La rândul lor, cei asiguraţi se împart în trei categorii: plătitorii de contribuţie (34 la sută), cei cu plata din alte surse (27 la sută) şi cei scutiţi la plată (39 la sută). După 1 ianuarie 2018, ultimele două categorii (în total, 66 la sută) alcătuiesc categoria celor scutiţi, a explicat şeful CJAS. Împărţiţi pe criterii socio-profesionale, ieşenii aflaţi pe listele Casei, respectiv în Registrul unic naţional al asiguraţilor, sunt ori salariaţi (204.000), ori minori (194.000), ori pensionari (151.000), ori coasiguraţi (23.500), studenţi (15.300), liber profesionişti (14.260) etc.

„ANAF ne livrează lunar datele din Declaraţia 112, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Casa Judeţeană de Pensii, AJOFM etc. la fel”, a explicat Radu Ţibichi de unde provin datele prezentate. În acest fel, sunt foarte puţine cereri pentru eliberarea de adeverinţe de la CJAS, de obicei de la persoanele care nu au venituri. El a adăugat că întotdeauna „primează categoria de asigurat care oferă cele mai multe drepturi”. Practic, dacă un salariat are şi un grad de handicap, atunci va beneficia de compensarea medicamentelor şi serviciilor medicale oferită de acest grad, respectiv 100 la sută (un salariat beneficiază de 90 la sută).

Începând de săptămâna trecută, calitatea de asigurat nu mai este legată de plata contribuţiei, ci doar de declararea acesteia la ANAF. Cât priveşte perioada de graţie oferită de stat, aceasta a crescut de la 3 la 12 luni, a mai spus directorul CJAS, precizând că aşteaptă apariţia în Monitorul Oficial a ordonanţei care stabileşte aceste modificări. 

Comentarii