Încă un caz care arată că radarele Poliţiei sunt decalibrate. În 2 secunde, o maşină şi-ar fi triplat viteza. Exclus!

miercuri, 16 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Încă un caz care arată că radarele Poliţiei sunt decalibrate. În 2 secunde, o maşină şi-ar fi triplat viteza. Exclus!

Verificările metrologice ale aparatelor radar folosite de Poliția Rutieră par a fi făcute în dorul lelii. Sancțiunea aplicată unui șofer pentru depășirea cu peste 80 km/h a vitezei legale în oraș a fost anulată după ce judecătorii au remarcat că mașina acestuia a accelerat cu 75 km/h în doar două secunde. Un caz similar s-a aflat pe masa judecătorilor și acum o lună.

D.P. a fost oprit de polițiști pe 8 ianuarie și sancționat cu o amendă de 1.305 lei pentru faptul că ar fi condus un autoturism Hyundai cu 131 km/h dinspre capăt CUG spre Podu Roș. Totodată, permisul îi fusese reținut pentru 90 de zile. Șoferul a menționat în procesul-verbal întocmit cu acea ocazie „nu am avut sub nicio formă această viteză” și a contestat sancțiunea în instanță.

În fața judecătorilor, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au prezentat buletinul de verificare metrologică a cinemometrului, întocmit în septembrie 2021 și valabil pe o perioadă de un an. Conform acestia, aparatul funcționa perfect.

Procesul-verbal fusese și el întocmit corect, cuprinzând toate mențiunile a căror lipsă i-ar fi atras nulitatea. Analizând înregistrarea video, magistrații Judecătoriei au remarcat faptul că în interval de 31 de secunde, viteza automobilului condus de D.P. creștea de la 30 km/h la 131 km/h, moment în care se aprindeau semnalele vizuale de frânare și scădea apoi până la 36 km/h.

Fluctuațiile bruște ale vitezei i-au făcut pe judecători să pună la îndoială corectitudinea înregistrării.

„Înregistrarea cinemometrului nu este aptă a susține existența faptei contravenționale și săvârșirea acesteia de către petent. Pentru a-și tripla viteza de deplasare în decurs de două secunde, s-ar fi observat și cu ochiul liber o schimbare a vitezei, însă, din cuprinsul înregistrării, pare că petentul circulă cu o viteză relativ constantă. În contextul de mai sus, instanța constată că există un puternic dubiu cu privire la faptul că viteza de 131km/h indicată în procesul verbal este chiar viteza cu care a circulat petentul la momentul și locul indicat”, au spus magistrații.

Aceștia au dispus anularea procesului-verbal de contravenție și exonerarea lui D.P. de orice sancțiune. Adoptată luni, hotărârea judecătorilor poate fi contestată în decurs de 30 de zile. 

Comentarii