Începe transformarea Băii Turceşti în Centru Internaţional de Artă Contemporană

marți, 28 august 2018, 01:58
2 MIN
 Începe transformarea Băii Turceşti în Centru Internaţional de Artă Contemporană

Lucrările de refuncţionalizare a clădirii monument istoric vor dura până la sfârşitul anului 2020. Primarul Chirica a anunţat că o altă veche construcţie din centrul Iaşului va intra în curând în proces de reabilitare .

Lucrările de restaurare şi refuncţionalizare a clădirii Băii Turceşti (fosta Baie Comunală) vor începe săptămâna viitoare. Ieri, primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii firmei italiene care a câştigat licitaţia organizată în acest scop au semnat contractul de execuţie a lucrărilor.

Fosta Baie Turcească, al cărei edificiu se află pe strada Arhitect G.M. Can­tacu­zino (fostă Crişan), în apropierea Centrului Militar Zonal şi vizavi de complexul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, va deveni Centru Internaţional de Artă Contem­porană. Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), contractul fiind semnat pe 21 februarie.

„Perioada de implementare a contractului de lucrări este de 27 de luni, adică inaugurarea ar trebui să aibă loc la sfârşitul anului 2020“, a precizat primarul Iaşului.

Valoarea totală a proiectului este de 21,86 milioane de lei, din care 21,42 mi­lioane reprezintă asistenţa financiară ne­rambursabilă solicitată. După proiectare, licitaţia pentru execuţie a pornit de la va­loarea estimată de 15,28 milioane lei. Italienii de la Cifolelli Edilizia SRL s-au impus în faţa altor şapte ofertanţi, cerând cu aproape 3,5 milioane de lei mai puţin decât preţul de pornire. Compania va încasa astfel 11,8 milioane de lei.

Amintim că o altă companie din Italia a obţinut atribuirea lucrărilor de restaurare la Palatul Braunstein.

Demararea restaurării Băii Turceşti i-a oferit primarului Chirica prilejul să antici­peze semnarea contractului de finanţare pentru reabilitarea unei alte clădiri importante din Iaşi, Muzeul de Istorie Naturală. Aceasta ar putea să aibă loc peste o lună. În acest caz, se pune problema strămutării exponatelor pe perioada existenţei şan­tierului. Astfel, o parte va ajunge la Muzeul Municipal, o altă parte va fi depozitată la Universitatea „Al.I. Cuza“, însă unele exponate – cum e celebrul elefant – vor fi imposibil de transportat şi, prin urmare, vor trebui protejate de lucrările ce se vor desfăşura în jurul lor, a precizat primarul.

Comentarii