Înecarea la mal la Politehnica Iași

miercuri, 05 februarie 2020, 02:43
4 MIN
 Înecarea la mal la Politehnica Iași

 

Poli a ratat o bună posibilitate de relansare, după ce a primit două goluri în ultimele zece minute al partidei cu Viitorul

Politehnica Iaşi a ratat startul în 2020. Luni, formaţia ieşeană a cedat cu scorul de 1-2 partida disputată pe teren propriu cu Viitorul Constanţa. Regretele moldovenilor sunt cu atât mai mari cu cât Poli a condus din minutul 2 până în minutul 80, când dobrogenii au egalat, iar golul decisiv a căzut în minutul 85.

Din punct de vedere statistic, remiza ar fi fost mai echitabilă. Raportul şuturilor pe poartă a fost egal, 3-3, al ocaziilor importante, la fel, 2-2, iar oaspeţii s-au impus la limită la alte două capitole: 3-4 la încercări necadrate, 1-2 la cornere. Aspectul general al meciului face însă ca succesul Viitorului să fie logic, constănţenii dominând aproape în permanenţă de la 1-0 la 1-2. Din punct de vedere al arbitrajului, oaspeţii s-au considerat dezavantajaţi. Constănţenii au cerut trei penaltiuri faţă de unul singur invocat de ieşeni. În paranteză fie spus, aşa cum am amintit şi ieri, la primul gol al Viitorului nu poate fi vorba de ofsaid.

Din punct de vedere tactic, aşa cum precizam în cronica partidei, antrenorul gazdelor, Mircea Rednic a gestionat bine startul, modul de dispunere a jucătorilor săi anihilând ofensiva oaspeţilor, bazată pe rombul din spatele vârfurilor şi pe urcările fundaşilor laterali. Fără culoare, fără spaţii între linii, tehnica echipă a lui Hagi s-a zbătut des în gol, Rusu fiind liniştit. Înlocuirile au schimbat însă cursul meciului. Intrarea masivului Zoua la oaspeţi a pus presiune şi mai mare pe o defensivă în care improvizaţiile şi-au spus cuvântul: fundaşul stânga Radu, folosit stoper, era depăşit cu regularitate la duelurile aeriene iar mijlocaşul Grădinaru, utilizat fundaş dreapta, nu simţea unde să se poziţioneze. Răspunsul lui Rednic nu a adus reechlibrarea balanţei. În locul lui Mihalache, care a fost chemat la margine, deşi s-a antrenat puţin, tehnicianul gazdelor a preferat introducerea lui Breeveld şi modificarea sistemului de joc din “4-4-2” în “4-1-4-1”. Cum Breeveld a intrat prost în joc, Poli nu a obţinut nici creşterea forţei în zona centrală de la mijloc, nici întărirea unei defensive care era evident că face faţă din ce în ce mai greu asalturilor adversarilor. În plus, Poli a pierdut de tot atacul, Omoh, vizibil lipsit de prospeţime, preferând să joace retras pe stânga, unde a fost mutat. Intrarea ulterioară a lui Andrei Cristea a mai echilibrat ofensiva (numărul şuturilor expediate în ultimul sfert de oră a fost patru, dublu faţă de cel de până atunci), însă apărarea a cedat în acea perioadă, ca urmare a unor erori personale comise în lanţ.

Mai trebuie precizat că la Poli s-a simţit lipsa de omogenitate a unei trupe care a avut în formula de start şase jucători noi faţă de anul trecut precum şi problemele de efectiv, Rednic neavând la dispoziţie trei jucători de peste 30 de ani.

Trăgând linie, start cu stângul la capătul unui meci în care Poli a arătat că mai trebuie să muncească mult până să ajungă la un nivel care să-i permită să nu aibă emoţii legate de retrogradare.

 

Poli-catalog

 

Rusu (4,5) – a avut o ezitare majoră şi a respins greşit la faza care a generat primul gol.

Grădinaru (4,5) – s-a simţit că nu e fundaş, are partea lui de vină la golul decisiv.

Klimavicius (5,5) – fundaşul cu cele mai puţine erori.

Radu (4) – s-a dăruit, însă s-a simţit că nu e stoper; a deviat cu capul la golul egalizator, scoţând din ofsaid mai mulţi adversari, a pierdut duelul aerian care a generat reuşita decisivă.

Şerban (5) – crud.

Chacana (4,5) – timid în atac.

De Iriondo (5,5) – debut promiţător.

Passaglia (5,5) – harnic.

Horşia (5,5) – a centrat la gol, a avut şi alte încercări.

Omoh (6) – a înscris, a gestionat greşit o fază foarte periculoasă, în minutul 47, absent în rest.

Luckassen (5) – s-a simţit că nu a mai jucat din mai 2019.

Breeveld (4,5) – a intrat prost în joc, a arătat că a absentat mult timp.

A. Cristea (5) – a adus o notă de prospeţime ofensivă.

Al. Zaharia a intrat în minutul 87.

 

 

CAS

A opta noutate în Copou

Antrenorul Mircea Rednic a adus un nou jucător la Poli. Numele ales pentru a întări zona centrală a apărării este Crescendo Shennondoah Tyrone van Berkel. Născut pe 6 aprilie 1992 la Gravenhage, în Olanda, fotbalistul înalt de 1,83 metri a fost crescut de Sparta Rotterdam, unde a jucat şi la echipa mare, în perioada 2012-2014. În următorul sezon a trecut la Roda Kerkrade, iar apoi a bifat două campionate la Telstar. În 2017 a plecat din Olanda în Norvegia, la Sandejford, iar în sezonul 2018-2019 a fost legitimat în Hong Kong, la Lee Man. Din vara anului trecut, van Berkel, care a avut probleme de natură medicală, nu mai are contract. 

 

Comentarii