„Inspectoarea chifteluţă”, trei ani cu suspendare

marți, 12 aprilie 2022, 01:50
3 MIN
 „Inspectoarea chifteluţă”, trei ani cu suspendare

Un inspector al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor a dat cu piciorul carierei pentru o şpagă de nici 100 de lei. După cinci ani de proces, Curtea de Apel şi-a pronunţat verdictul în cazul Mihaelei Darie, acuzată că s-ar fi folosit de funcţie pentru a obţine gratuit o pereche de pantofi, o minge, drob şi chiftele.

Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal, Darie fusese desemnată în octombrie 2015 să facă echipă cu un alt comisar din cadrul CRPC, despre care circulau zvonuri că ar pretinde bunuri şi bani de la comercianţii controlaţi pentru a "închide ochii". Acesta avea de altfel să fie condamnat pentru fapte de corupţie. Împreună cu acesta, Darie ar fi profitat de funcţie în cel puţin trei cazuri, pe parcursul anului 2016. În martie, au inspectat un magazin mixt cu privire la respectarea legislaţiei în domeniul fumatului în locuri publice. Au remarcat că pe etichetele fructelor nu era indicată ţara de provenienţă, iar pe cele ale produselor de panificaţie nu erau menţionaţi amelioratorii utilizaţi.

Gestionarei i s-a dat de ales între amendă şi şpagă. Colegul lui Darie a cerut şi primit 400 de lei şi şi-a mai luat două cabluri electrice de alimentare. Darie a luat înainte de a ieşi o minge de fotbal în valoare de 21 de lei. Luna următoare, comisarul Darie şi-a însuşit, dintr-un supermarket Carrefour doi cozonaci, un drob de miel şi un kilogram de chifteluţe din carne de pasăre, în valoare totală de 74,49 lei. În mai, ce doi au controlat un magazin de pantofi. După ce a probat mai multe perechi de ghete de iarnă, Darie ar fi luat cu ea o pereche, în valoare de 200 de lei, fără a o plăti. La fel ar fi procedat şi colegul ei.

Mihaela Darie a fost trimisă în judecată în ianuarie 2017 pentru trei fapte de luare de mită şi una de influenţare a declaraţiei. Conform procurorilor, după începerea anchetei, ar fi încercat să o convingă pe angajata Carrefour să-şi schimbe declaraţiile în favoarea ei. Dintre bunurile pretinse în timpul controalelor, la percheziţia domiciliară a mai fost găsită doar mingea. În primă instanţă, Tribunalul a achitat-o pe Darie, considerând că probatoriul prezentat de procurori nu susţine acuzaţiile. Lucrurile au stat însă altfel în faţa Curţii de Apel.

Magistraţii acestei instanţe au acceptat că nu sunt suficiente probe în cazul pantofilor, dar au considerat ca luare de mită însuşirea mingii, mai ales că cei doi comisari nici nu aveau ca tematică de control verificarea etichetelor, ci reglementările anti-fumat. Cu privire la produsele luate de la Carrefour şi despre care reprezentanţii magazinului afirmaseră că le dăduseră "cadou", judecătorii au remarcat că fapta reprezintă tot luare de mită, sub forma primirii de foloase necuvenite. Judecătorii au luat totuşi în calcul valoarea redusă a şpăgii, aplicându-i inculpatei o pedeapsă minimă, de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării. Totodată, Mihaelei Darie i s-a interzis dreptul de a exercita profesia de comisar cu atribuţii de constatare a contravenţiilor timp de doi ani.

 

 

Comentarii