De Sănătate

Punem punctul pe știi

Inteligenţa artificială îşi face loc în spitale. Cele mai aşteptate studii pe sănătate, în 2024. Unde va pătrunde mai întâi?

joi, 04 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Inteligenţa artificială îşi face loc în spitale. Cele mai aşteptate studii pe sănătate, în 2024. Unde va pătrunde mai întâi?

Mai mulţi experţi în sănătate au estimat, pentru prestigioasa revistă Nature, care vor fi principalele punţi de dezvoltare în domeniul sănătăţii în 2024. Rezumatul acestor interviuri, prezentat de 360medical.ro, arată că sunt mai multe studii pe punctul de a arăta metode îmbunătăţite şi moderne de introducere a inteligenţei artificiale în medicina de zi cu zi.

 

Spre exemplu, un studiu realizat pe 150.000 de persoane din Marea Britanie va încerca să determine dacă inteligenţa artificială poate analiza radiografiile toracice ale pacienţilor bănuiţi de cancer pulmonar, pentru a reduce timpul până la momentul diagnosticării cu până la jumătate. Primele date sunt aşteptate în 2024, iar speranţele sunt de îmbunătăţire cu până la 50% a timpului de aşteptare până la o diagnosticare, iar asta ar duce la implicarea pe scară largă a Inteligenţei Artificiale în citirea radiografiilor toracice.

Un alt studiu, din Centrul Medical Universitar din Maastricht, foloseşte un model de inteligenţă artificială pentru a estima mortalitatea la 31 de zile a pacienţilor care au solicitat tratament la un departament de urgenţă. Scopul este introducerea IA în triajul pacienţilor, în identificarea celor care prezintă risc ridicat sau scăzut de agravare la scut timp după internare, pentru a fi luate cele mai bune decizii în vederea îngrijirii lor.

„Instrumentul a fost dezvoltat şi evaluat în patru spitale olandeze, bazându-se pe date de la 266.327 de pacienţi cu 7,1 milioane de rezultate de laborator disponibile. MARS-ED este un studiu clinic pilot prospectiv multicentric, randomizat, de asistenţă în privinţa scorului de risc pentru medicii din departamentul de urgenţă. Obiectivul este de a determina acurateţea diagnosticului, schimbările de politică şi impactul clinic al RISKINDEX ca bază pentru realizarea unui studiu randomizat, multicentric, la scară largă”, se precizează în studiul citat de 360medical.ro.

Dacă rezultatele vor fi favorabile, iar modelul va fi validat, scopul va fi de a-i identifica pe acei pacienţi care se vor agrava deşi sunt ajunşi şi consultaţi într-o unitate de primire a urgenţelor şi a-i prioritiza pentru diagnosticare şi tratament.

Tot în 2024 sunt aşteptate şi rezultatele unui studiu care analizează eficacitatea pe termen lung a unui nou vaccin împotriva malariei, ce ar putea salva sute de mii de vieţi în ţările în care virusul circulă necontrolat, dar şi un vaccin cu celule T pentru tratarea pacienţilor cu HIV, cât şi un tratament cu celule stem pentru bolnavii cu Parkinson. 

Comentarii