Intră Camelia Gavrilă în cursa pentru Primărie? PSD se teme să nu iasă pe locul trei

luni, 06 iulie 2020, 02:01
3 MIN
 Intră Camelia Gavrilă în cursa pentru Primărie? PSD se teme să nu iasă pe locul trei

Tudor Ciuhodaru nu va mai reprezenta PSD în competiţia pentru mandatul de primar al Iaşului. Camelia Gavrilă are cele mai mari şanse să fie desemnată candidata partidului, dar o decizie va fi luată la sfârşitul acestei săptămâni.

Tudor Ciuhodaru nu va mai fi candidatul PSD la Primăria Iaşi, la alegerile programate pentru sfârşitul lunii septembrie. Unele zvonuri lăsau să se înţeleagă acest lucru încă de acum două săptămâni, dar reuniunea Biroului Politic Judeţean din acest weekend a făcut deja un pas spre schimbarea candidatului.

„Noi am avut o măsurătoare în ianuarie, dar de atunci lucrurile s-au schimbat: Mihai Chirica a trecut la PNL, iar Marius Bodea a ieşit din joc (fostul lider liberal nu va mai candida pentru fotoliul de primar, ci pentru preşedinţia CJ, din partea USR-PLUS, n.r.). O nouă evaluare este în curs de finalizare şi, în cel mult două săptămâni, vom anunţa oficial numele candidatului la Primăria Iaşi“, ne-a explicat Maricel Popa, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD de ce e foarte posibilă înlocuirea candidatului anunţat în februarie.

De regulă, preşedintele Organizaţiei Municipale PSD este candidatul partidului la Primărie. Aşa a fost şi în 2016, când Mihai Chirica a câştigat fără probleme. Acum, însă, Marius Ostaficiuc, succesorul lui Chirica la şefia PSD municipiul Iaşi, nu şi-a manifestat intenţia de a intra în această competiţie.

Potrivit unor surse din partid, Camelia Gavrilă are cele mai mari şanse să preia ştafeta de la Tudor Ciuhodaru. Ea nu a putut să ne confirme acest lucru ieri, dar a precizat că lucrurile se vor lămuri la sfârşitul săptămânii.

Conform surselor consultate de noi, părerile în partid sunt împărţite între cele care îi reproşează lui Ciuhodaru o atitudine non-combat şi cele care îi iau apărarea, susţinând că nu ar fi fost lăsat să iasă la atac. Cert este că mai vizibil decât Ciuhodaru a fost candidatul USR-PLUS la Primărie, care abia de câteva zile a reapărut în public.

În februarie, la desemnarea lui de către PSD, Maricel Popa îl descria pe europarlamentarul Tudor Ciuhodaru drept „un candidat puternic, care stă foarte bine în sondaje: fără a intra în campanie, domnul doctor are 26 la sută din intenţia de vot şi are potenţial semnificativ de creştere“. Câteva zile mai târziu, Mihai Chirica a preluat şefia PNL Iaşi (în calitate de prim-vicepreşedinte), iar Marius Bodea a demisionat imediat din PNL, apărând recent alături de Cosette Chichirău, cu care va face echipă pentru şefia CJ, respectiv a Primăriei Iaşi.

În ceea ce-l priveşte, Tudor Ciuhodaru a mai candidat pentru mandatul de primar în 2012, din partea Alianţei pentru Iaşi (Uniunea Naţională pentru Progresul României, Partidul Noua Generaţie şi Partidul Ecologist Român). Atunci, a obţinut 14,3 la sută din voturi.

La rândul ei, Camelia Gavrilă a îndeplinit trei mandate de consilier local, din partea PNL, între 2000 şi 2012, şi a fost viceprimar pentru câteva luni în 2008. La începutul anului 2004 a anunţat brusc că se retrage din cursa pentru mandatul de primar, PNL fiind reprezentat atunci de Relu Fenechiu – care a pierdut în faţa lui Gheorghe Nichita, dar a câştigat la sfârşitul aceluiaşi an primul său mandat de deputat. În 2011 a renunţat la toate funcţiile de conducere pe care le deţinea în PNL, iar trei ani mai târziu Camelia Gavrilă a părăsit partidul ca să se înscrie în PSD.

Comentarii