Lansare de carte

Inventică & Arte vizuale

luni, 07 octombrie 2019, 19:48
2 MIN
 Inventică & Arte vizuale

Departe de a se dezminți în vreun fel, organizatorul celei mai recente sărbătoriri a inventatorilor de la Iași, în speță Prof. univ. dr. Eugen Nicolae Seghedin, directorul Institutului Național de Inventică (INI), a imprimat o notă aparte „Inventicii 2019”. Totul a fost conceput spre a lărgi cât mai mult oportunitățile de comunicare și diseminare a rezultatelor activității cu totul speciale din sfera puternic impregnată de spirit inventiv. Latura care promovează cercetarea ştiinţifică în inventică, produsele inovative-inventive etc., a cunoscut o amplitudine cât se poate de ridicată. 

Astfel, în cadrul recentei Expoziţii Internaţionale de Invenţii au fost înscrise peste 140 de invenţii brevetate şi în curs de brevetare de către participanţi români și străini. De asemenea, conferinţa ocazionată de „Inventica 2019” a reunit numeroși cercetători cu preocupări în domeniul inventicii şi al inovaţiei. Între temele acesteia au fost regăsite, dincolo de cele privitoare la Metodele de creaţie tehnică ori la Ingineria informațională și a cunoașterii, și unele din zona Științei și artei. Vis-a-vis de aceasta din urmă, să spunem că în plină vară (tocmai trecută), Iașul (Casa Balș) găzduia expoziția “Resorturi ale creativității”, a cărei esență era greu de bănuit că ar putea sta în preajma suflului tehnico-ingineresc care ne imaginam că pune stăpânire pe manifestările INI.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât INI este parte a Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași. Însă, Profesorii Eugen Nicolae Seghedin și Petru Bejan (ultimul, de la Facultatea de Filosofie a Universității „Al.I. Cuza” Iași), au reușit aducerea “resorturilor creativității” în sensibilul spațiu al artelor plastice. Motivația? ”Între creația tehnică și cea artitistică există multe asemănări și, poate, tot atât de multe deosebiri. În primul rând, al asemănărilor, este vorba de darul creativității, un dar de sorginte divină, pe care oamenii au datoria de a-l onora. Omul este dator să creeze, să facă lumea mai bună, să descopere noi lumi și să se descopere pe el însuși, indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea, în artă sau în tehnică” (Prof. Seghedin). Ceea ce s-a realizat prin stăruința profesorilor amintiți, în afară de ceea ce se poate chema o expoziție reușită, semnalată ca atare la fine de cireșar, este și o valoroasă lucrare editorială (album), bine primită de publicul cunoscător.

Lucrarea Resorturi ale creativității (C. Tiță, C. Ungureanu – coord., Editura Performantica, Colecția Arte vizuale, ISBN:978-606-685-654-6), căci despre aceasta este vorba, cuprinde prezentări sintetice a nu mai puțin de 32 artiști plastici români, alături de cele mai semnificative opere ale acestora. Întru succesul demersului artistic (până la urmă), Prof. P. Bejan, în microstudiul aferent lucrării, reține ”complicitatea Școlilor ieșene de Artă și de Inventică”, care (iată) acum ”explorează în formula mixtă a Salonului noi resorturi ale creativității”. 

Comentarii