Iohannis: Politehnica ieşeană, un veritabil portdrapel al învăţământului tehnic românesc

marți, 02 octombrie 2018, 01:50
3 MIN

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat ieri la deschiderea anului universitar alături de rectorii celor cinci universităţi ieşene, eveniment care a avut loc la Teatrul Naţional din Iaşi, dar şi la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (TUIASI) din Iaşi. Întâlnirea de la Teatrul Naţional a avut loc de la ora 11.00, cu această ocazie luând cuvântul, alături de Klaus Iohannis, rectorii celor 5 universităţi, Valentin Popa, fostul ministru al Educaţiei, primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi un reprezentant al studenţilor de la Universitatea Tehnică din Iaşi.

Preşedintele României a vorbit despre im­portanţa istorică a Iaşului, dar şi despre ceea ce ar putea reprezenta Iaşul pentru evoluţia vi­itoare a ţării.

„Predictibilitate legislativă, o vi­ziune coerentă şi de lungă durată în educaţie şi în cercetare şi investiţii susţinute pentru acoperirea deficitului de infrastructură pot contribui decisiv la recâştigarea de către Iaşi a rolului său istoric de capitală regională şi pol european de dezvoltare. O asemenea evo­luţie nu poate fi imaginată fără contribuţia dumneavoastră, profesorii, studenţii şi cer­cetătorii ieşeni, care astăzi vă pregătiţi de un nou an de activitate“, a punctat Klaus Iohannis la întâlnirea de la Teatrul Naţional.

De asemenea, în cadrul festivităţii de des­chidere a anului de la Politehnica ieşeană, festivitate care s-a desfăşurat de la ora 13.00 în Aula Magna „Carmen Silva“ din Copou, preşe­dintele a amintit de aniversarea a 205 ani a primei clase de inginerie în limba română, infiinţată de Gheorghe Asachi şi de contribuţiile importante în dezvoltarea României aduse în decursul timpului de Politehnica ieşeană.

„Astăzi, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi este una dintre principalele universităţi din România, un veritabil portdrapel al învăţământului tehnic românesc. Absolvenţii instituţiei dumneavoastră au contribuit de-a lungul timpului la desăvârşirea unităţii naţionale înfăptuite pe plan politic în 1918. Inginerii formaţi aici au avut un rol semnificativ în construirea infrastructurii necesare pentru a transforma Unirea într-o realitate trăită“, a menţionat preşedintele.

De asemenea, acesta a ţinut să-i mulţumească rectorului Dan Caşcaval pentru implicarea în proiectul realizat de preşedinţie, „România educată“, dar i-a sfă­tuit şi pe studenţi să rămână în ţară după terminarea studiilor.

„Îi mulţumesc, din nou, dom­nului rector Caşcaval pentru tot sprijinul oferit «României educate», pentru activitatea sa şi pentru ideile pe care le-a adus în dezbaterile despre viitorul învăţământului tehnic. Sunteţi o instituţie de învăţământ superior de elită şi formaţi studenţi cărora le urez cariere de succes în ţară! Mai ales în aceastã pe­rioadă este mare tentaţia de a pleca în stră­inătate după terminarea facultăţii, dar, dragi studenţi, România nu se poate transforma în bine sau în mai bine decât cu implicarea noastră, a tuturor, aici, în ţară. Sunt convins că, dacă puneţi în practică competenţele dobândite aici, veţi reuşi să faceţi diferenţa în ceea ce priveşte modul în care va arăta România de mâine“, a conchis preşedintele.

Tot ieri au avut loc festivităţile de deschidere şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, la Universitatea Naţionalã de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi a început deja cursurile de două săptămâni.

Comentarii