Italia se pregăteşte pentru un al doilea val al pandemiei

luni, 03 august 2020, 15:26
2 MIN
 Italia se pregăteşte pentru un al doilea val al pandemiei

În momentul de vârf al pandemiei de COVID-19 în Italia spitalele şi crematoriile din Lombardia, cea mai afectată regiune a ţării, au fost copleşite iar într-o zi necrologurile au umplut 10 pagini ale unui ziar local. Însă cinci luni mai târziu ţara a devenit o poveste de succes despre cum să îţi revii după un devastator prim val al pandemiei iar acum medicii şi autorităţile se pregătesc pentru al doilea val, scrie NBC News.

În nordul Italiei, unde coronavirusul a făcut ravagii de la sfârşitul lunii februarie până în aprilie, doctorii pun aducerea sub control a pandemiei pe seama carantinei stricte, testărilor la scară mare, urmăririi contactelor şi procesului foarte gradual de redeschidere.

Însă chiar dacă numărul de noi infecţii a scăzut dramatic – fiind înregistrate între aproximativ 150 şi 300 de cazuri zilnic săptămâna trecută de la 6.500 în 21 martie, numărul record înregistrat în Italia – experţii se pregătesc pentru un inevitabil al doilea val. „Suntem îngrijoraţi fiindcă virusul nu a dispărut pur şi simplu”, afirmă dr. Roberto Cosentini, şeful secţiei de medicină de urgenţă din cadrul spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo, Lombardia.

Acesta afirmă că este probabil ca un nou val al infecţiilor să apară în toamnă care, combinat cu gripa sezonieră, va pune în dificultate spitalele locale. Însă este posibil ca un nou val să izbucnească mai devreme de luna octombrie.

Impunerea carantinei la nivel naţional a fost esenţială pentru aducerea sub control a virusului, afirmă Francesco Longo, un economist de sănătate şi director al Centrului pentru Cercetări de Sănătate şi Îngrijire Socială de la Universitatea Bocconi din Milano.

Italia a înregistrat peste 247.000 de cazuri confirmate cu COVID-19, mai mult de 35.000 de persoane pierzându-şi viaţa în peninsulă, majoritatea cazurilor fiind în Lombardia.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii