Jaful cu cagulă şi şocuri electrice la o sală de păcănele din Nicolina: traseul hoţilor, reconstituit cu camerele video din oraş

joi, 07 septembrie 2023, 01:50
3 MIN
 Jaful cu cagulă şi şocuri electrice la o sală de păcănele din Nicolina: traseul hoţilor, reconstituit cu camerele video din oraş

Un bucureștean și iubita lui au pus la cale un jaf ca în filme la Iași. Nu au atacat o bancă, ci o sală de păcănele. Nu au folosit arme de foc, ci un aparat cu electroșocuri. Prada nu a fost chiar rea, dar nu s-au bucurat de dânsa, fiind prinși în scurt timp. Au și fost condamnați.

Gabriel Parpale și Raluca Nechifor au întocmit un plan copiat la literă după scenariile filmelor de acțiune, adaptat la condițiile locale. Pe 7 și 10 octombrie anul trecut, cei doi au vizitat o sală de jocuri din Nicolina. Au stat aici o vreme, schimbând des bancnote mari și observând cu acest prilej unde și în ce condiții sunt ținuți banii. Angajații sălii i-au remarcat pentru că aveau accent bucureștean și pentru că, deși schimbau bancnote mari, jucau sume foarte mici.

După cele două vizite de studii, cei doi au stabilit să dea lovitura pe 11 octombrie. La ora 4.38 dimineața, Nechifor a intrat în sală, a jucat suma de 50 de lei timp de 10 minute și a plecat. Intrase doar pentru a vedea dacă mai este cineva în sală, în afara gestionarei. Cum nu era nimeni, la ora 4.58 a intrat în sală Parpale, având pe față o cagulă, o glugă în cap și ochelari de soare.

Gestionara tocmai discuta la telefon cu prietenul ei și făcea curat prin sală. Gabriela I. nu a apucat să-l întrebe pe Parpale ce dorește, întrucât acesta a descărcat un taser cu electroșocuri asupra ei. Fata s-a prăbușit pe podea, iar tâlharul și-a urmat planul mai departe. A trecut în spatele tejghelei și a răscolit sertarele, găsind 34.168 lei. I-a luat și a ieșit în grabă. Afară, îl aștepta Nechifor, la volanul unui Audi A6. În aceeași zi, pe seară, cei doi au revenit la sala de jocuri, pentru a se asigura că nu existau suspiciuni cu privire la ei. De această dată, nu au mai schimbat bancnote mari și nici nu au mai urmărit de unde scotea gestionara banii.

În pofida pregătirilor făcute de cei doi, capturarea lor a fost joacă de copii pentru polițiști. Tâlharii erau deja cunoscuți poliției. În august, cei doi fuseseră implicați într-un conflict desfășurat într-o sală de joc, poliția fiind chemată să intervină. Au făcut și greșeala de a vizita ei înșiși sala pentru a studia terenul, iar Nechifor fusese recunoscută. Imaginile surprinse de camerele video le-au permis polițiștilor să refacă traseul automobilului Audi de la domiciliul celor doi până la sala de jocuri. La două zile după jaf, Parpale și Nechifor au fost opriți în trafic și reținuți. La percheziția domiciliară au fost găsiți 24.600 lei și un pistol cu gaz. În tomberonul din spatele blocului au fost găsite hainele purtate de Parpale și taserul electric.

Pe 14 octombrie, cei doi au fost transportați la Judecătorie, pentru analizarea propunerii de arestare. Parcă pentru a ușura și mai mult treaba anchetatorilor, cei doi au stat de vorbă în mașină, pentru a-și corobora declarațiile, fără să știe că discuția era înregistrată. Declarațiile date ulterior în instanță de Nechifor, prin care își nega orice implicare în jaf, erau aproape cuvânt cu cuvânt cele stabilite împreună cu iubitul său în mașină.

Pentru magistrații Judecătoriei, stabilirea vinovăției celor doi nu a reprezentat obiectul niciunui dubiu. Parpale a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenție. Complicea sa a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Sentința a fost contestată de cei doi, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 4 octombrie. 

Comentarii