Jerome Valcke folosea avioane private în scop personal când era angajat FIFA

marți, 25 septembrie 2018, 13:27
2 MIN
 Jerome Valcke folosea avioane private în scop personal când era angajat FIFA

Fostul secretar general al FIFA, Jerome Valcke, suspendat zece ani pentru corupţie, folosea în mod regulat avioane private în scop personal, când era oficial al forului mondial, se arată într-un raport al Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), relatează L’Equipe.

 

Potrivit raportului, Valcke şi-a folosit funcţia pentru a călători împreună cu familia sa pe cheltuiala FIFA. Pe durata mandatului, Jerome Valcke a făcut patru călătorii care nu se încadrau în politica de deplasări a FIFA, deoarece folosirea zborurilor private nu corespunde cerinţelor de condiţii de siguranţă sau de reducere a costurilor. În plus, Valcke a fost însoţit în călătorii de membri ai familiei sale, totul pe banii FIFA.

De asemenea, Valcke a profitat de postul său pentru a-şi ajuta fiul să obţină un contract important. În septembrie 2012, Jerome Valcke a profitat de faptul că i s-a pus la dispoziţie un avion privat pentru a vizita Taj Mahal împreună cu soţia sa şi cu un fiu. În 2013, francezul a fost notificat în legătură cu cheltuielile sale, el fiind sfătuit să găsească soluţii mai puţin costisitoare.

În iulie 2015, Valcke a asigurat deplasarea fiului său de la Sao Paulo la Zurich, la clasa business, pe cheltuiala FIFA. Costurile au fost evaluate de FIFA la aproximativ 71.699 de dolari şi nu au fost deduse din salariul lui Valcke. Zborurile cu avioane private folosite de angajaţii FIFA în perioada ianuarie 2011 – septembrie 2013 au costat 9,9 milioane de euro. La 27 iulie, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul lui Jerome Valcke, confirmând astfel suspendarea fostului oficial FIFA pe o perioadă de zece ani.

Valcke a depus apel la TAS în februarie 2017, după ce a primit motivarea Comisiei de Apel a FIFA. Comisia TAS a ajuns însă la concluzia că faptele comise de Jerome Valcke au un grad mare de gravitate, astfel că suspendarea pe zece ani şi amenda de 100.000 de franci elveţieni dictate de FIFA reprezintă o sancţiune corectă. La 12 februarie 2016, Valcke a fost suspendat 12 ani de Comisia de Etică a FIFA pentru că a abuzat de cheltuieli de deplasare, a profitat de poziţia sa pentru a vinde drepturi de televizare şi pentru că a distrus probe. Suspendarea a fost redusă de FIFA în apel la 5 iulie 2016, de la 12 la 10 ani.

Comentarii