După o plângere prezentată de „Ziarul de Iaşi“

Laboratoarele Praxis, obligate de DSP să facă programări stricte pentru testarea COVID

sâmbătă, 06 iunie 2020, 01:54
3 MIN
 Laboratoarele Praxis, obligate de DSP să facă programări stricte pentru testarea COVID

Direcţia pentru Sănătate Publică Iaşi a realizat un control în cadrul Laboratoarelor Praxis din Iaşi, după materialul publicat de „Ziarul de Iaşi“ în care prezentam reclamaţia făcută de un ieşean către Protecţia Consumatorului, în care acuza faptul că nu erau respectate toate normele de igienă la punctul de testare din Tătăraşi, unde merg persoanele care vor să se testeze pentru infecţia cu noul coronavirus.

Din raportul obţinut în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi“ se observă faptul că DSP a constat că, de principiu, normele de igienă se respectă, există materiale sanitare suficiente şi există circuite create pentru a se minimiza cât mai mult riscul creării unui focar de infecţie.

„Intrarea în curtea laboratorului se face prin două căi de acces: accesul din strada Vasile Lupu este prevăzut cu scări, acoperite cu o copertină din plexiglas, cu aspect uzat care nu prezintă risc de cădere. Curtea interioară este prevăzută cu linii de demarcaţie în vederea respectării distanţării sociale pentru persoanele care aşteaptă la intrarea în punctul de recoltă“, se precizează în raportul întocmit de DSP Iaşi.

Materialul confirmă practic atât o parte dintre acuzaţiile ieşeanului, cât şi din explicaţiile reprezentanţilor Praxis. Praful semnalat pe suprafeţe, despre care, în plângerea sa, ieşeanul spunea că „pare depus şi necurăţat de mai multe zile“ a fost identificat de către cei de la DSP ca fiind o pulbere albă depusă în urma decontaminării cu nebulizatorul.

Programare obligatorie, se schimbă copertina

Aşa cum au precizat reprezentanţii laboratorului, circuitele sunt funcţionale, există trei angajate care folosesc integral echipamente de protecţie care tratează toţi pacienţii, iar regulile de igienă sunt menite inclusiv pacienţilor: primesc papuci de unică folosinţă, mască dacă nu au, îşi dezinfectează mâinile cu soluţii speciale şi abia apoi intră în sala de recoltare.

„Pacienţii se prezintă la punctul de recoltă fără programare prealabilă, deoarece, conform declaraţiilor managerului unităţii, pacienţii nu respectă programarea, motiv pentru care se aglomerează zona de aşteptare la începutul programului de lucru. Conform documentelor puse la dispoziţie de conducerea unităţii există stocuri suficiente de substanţe biocide şi materiale sanitare adaptate consumului zilnic“, se mai precizează în raportul citat.

Cei de la DSP au luat însă şi o serie de măsuri pentru o mai bună protejare a celor care apelează la serviciile laboratorului privat de analize, care trebuie îndeplinite cât mai urgent de companie: programarea pacienţilor trebuie să fie făcută obligatoriu, cu indicarea fermă de respectare a orei de programare, pentru a se evita aglomeraţia din spaţiile de aşteptare; activitatea de înregistrare a pacienţilor se va transfera în zona de recepţie situată la intrarea în laborator; preluarea pacienţilor de la intrare până la sala de recoltă va fi realizată de personalul de recepţie sau de infirmieră.

În final, cei de la DSP au cerut şi schimbarea acelei copertine de plexiglas de la intrarea din strada Vasile Lupu, care apare şi în reclamația depusă de ieşean.

Comentarii