Legendele Iaşului: De unde se trage numele cartierului Nicolina

joi, 23 mai 2019, 08:00
1 MIN
 Legendele Iaşului: De unde se trage numele cartierului Nicolina

Deși pare un cartier nou, muncitoresc, cartierul Nicolina este unul dintre cele mai vechi și mai importante cartiere ale Iașului de altădată.

Cu case situate de-a lungul fostului drum al Constantinopolelui, cartierul își are originile undeva prin secolul 14, înainte că Alexandru cel Bun să dea epistola care avea să fie certificatul de naștere a orașului Iași. Și după cum știm lângă orice drum mare se construiau case de-o parte și de alta formându-se comunități.

Un alt document atestă la 1579 că domnitorul Petru Șchiopu dăruiește ctitoriei sale, Mănăstirea Galata, dealul pe care a fost construită.

Lupte crâncene s-au dat în Nicolina anului 1717, când domnitorul Mihail Racoviță învinge un corp de armata austro-ungară condus de căpitanul belgian Ferencz, și a îngropat circa 600 de luptători într-o groapă comună chiar la intrarea în Iași.

Un monument de piatră denumit “Crucea lui Ferencz”, amintind de acel masacru, dăinuie și în zilele noastre. S-ar zice că a fost propus ca primul monument din România, înaintea “Obeliscului cu Lei” din Copou, dar a fost clasificat totuși ca o piatră funerară.

Numele de Nicolina vine cumva de la Mikulina care în limba slavă ar fi echivalentul lui Nicolaie. Mai multe informații, pe estioficialdiniasi.ro

Comentarii