Lista unităţilor şcolare fără autorizaţie de securitate la incendiu s-a scurtat de la 12 la 9

marți, 30 octombrie 2018, 02:49
2 MIN
 Lista unităţilor şcolare fără autorizaţie de securitate la incendiu s-a scurtat de la 12 la 9

Cu zece zile în urmă, lista unităţilor şco­lare care nu primiseră autorizaţii de se­cu­ritate de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean a fost prezentată public în faţa uneia dintre unităţile respective de învăţământ.

Deputatul Marius Bodea amintea atunci de răspunsul primit în luna iulie la o interpelare adresată ministrului Educaţiei. Mesajul respectiv menţiona date furnizate de ISUJ, potrivit cărora 12 instituţii de învăţământ din municipiul Iaşi nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu.

Inspectoratul nu ne-a putut preciza pe loc dacă situaţia s-a modificat, însă ulterior ne-a remis lista actualizată. Astfel, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ nu deţine autorizaţia pentru o extinderea realizată aici, iar Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 are avizul, dar nu şi auto­rizaţia pentru că nu este făcută recepţia lucrărilor de extindere. Grădiniţa cu Program Prelungit „Sf. Sava“ are, de asemenea avizul de securitate, însă nu şi autorizaţia.

Ministerul Educaţiei menţio­na, astă-vară, că ISUJ Iaşi returnase documentaţia prin care se solicita autorizarea pentru remedierea unor deficienţe. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ nu deţine încă nici avizul şi nici autorizaţia de securitate la incendiu pentru Corpul B.

În schimb, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ a obţinut autorizaţia necesară pentru sala de sport. Grădiniţa cu Program Normal nr. 16 rămâne pe lista unităţilor şcolare fără autorizaţie, în timp ce Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ încă nu a efectuat lucrările de reabilitare a sălii de festivităţi, deci nici nu are nevoie de auto­ri­zaţie.

De altfel, inspectoratul precizează că, pentru clădirile date în folosinţă înainte de 1990, „este necesară obţinerea avizului/ autorizaţiei de securitate la incendiu numai în condiţiile în care s-a intervenit la construcţii prin lucrări de dezvoltare, modernizare ori schimbare de destinaţie“.

Aflat în plin şantier de restaurare, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“ nu are motiv să solicite autorizaţia – cel puţin nu până la finalizarea lucrărilor. La fel şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, reabilitat în parte, dar recepţia lucrărilor încă nu a fost făcută, caz similar cu Liceul cu Program Sportiv.

În ce priveşte Liceul Tehnologic „Petru Poni“, instituţia are aviz, dar nu şi autorizaţie, iar Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ nu a făcut o solicitare în acest sens.

Răspunsul ministerului la interpelarea deputatului liberal preciza că extinderea realizată are nevoie de un rezervor de apă pentru alimentarea instalaţiei de stingere a incendiilor, compania de apă neputând să asigure debitul şi presiunea necesare.

Comentarii