Listele liberalilor ieșeni la parlamentare, împărțite cu Pașcaniul și Bucureștiul

marți, 13 octombrie 2020, 01:58
4 MIN
 Listele liberalilor ieșeni la parlamentare, împărțite cu Pașcaniul și Bucureștiul

Deşi stă în Bucureşti, „Iulia Scântei este ieşeancă de zece ori mai mult decât Cosette Chichirău”, ne-a explicat Costel Alexe

Iulia Scântei, cea a cărei candidatură impusă de conducerea PNL în 2016 (aflat atunci sub preşedinţia Alinei Gorghiu) a stârnit zâzanie pentru scurt timp în filiala ieşeană a partidului, este singurul parlamentar din actualul mandat cu şanse să fie reales în următorul. Senatoarea, născută în Iaşi, dar plecată demult în Capitală, ocupă prima poziţie în lista candidaţilor PNL Iaşi pentru camera superioară a Parlamentului.

Poziţia a doua pentru Senat, eligibilă în acest moment, este ocupată de Liviu Brătescu, unul dintre protestatarii din 2016 faţă de numirea cu forţa a Iuliei Scântei. Istoricul este secretar de stat în Ministerul Culturii şi prim-vicepreşedinte al PNL Iaşi. Pe locul 3 figurează Andrei Cazacu, acum consilier la Ministerul Mediului.

La Camera Deputaţilor, cap de listă este Alexandru Muraru. Prim-vicepreşedinte al PNL Iaşi, la fel ca Liviu Brătescu, Muraru a fost una dintre vocile – puţine, dar ferme – care s-au opus aducerii lui Mihai Chirica în partid. El a numit asta „o eroare politică majoră”, dată fiind implicarea actualului primar în numeroase scandaluri mai ales imobiliare, anchetarea lui într-un dosar penal pe rolul Parchetului şi sancţionarea pentru declaraţii rasiste de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Pe poziţia a doua în lista candidaţilor la Camera Deputaţilor este Sorin Năcuţă. Inginer de profesie, el a fost propus şi susţinut de Organizaţia PNL Paşcani.

Încă un bucureştean devotat ieşenilor

Locul 3 i-a fost rezervat lui Alexandru Kocsis (38 de ani), din Bucureşti. G4Media îl prezintă ca om de încredere al premierului Ludovic Orban. Alexandru Kocsis ar fi fost responsabil de managementul campaniilor online în cadrul PNL. În ultimii doi ani, a fost membru în Consiliului Naţional al Audiovizualului, iar mai înainte a activat ca şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la Primăria Sectorului 3 al Capitalei. Este licenţiat în Sociologie-Psihologie la „Spiru Haret” (2001-2006), cu master în acelaşi domeniu la Universitatea Bucureşti.

Pe 4 se află Liviu Bulgaru, consilier judeţean, urmat de Lucian Rusu. Acesta din urmă este acum secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, cu „responsabilităţi în Energie”, potrivit paginii sale de Facebook. Originar din Paşcani, Rusu (36 de ani) a fost, printre altele, consilier de cabinet parlamentar din 2014 şi până la numirea în Guvern.

Lista eligibililor se opreşte la locul 5. Pe 6 se află Marius Minea, consilier judeţean şi protagonist principal al operaţiunii „bani pentru partid”. El a „împrumutat” PNL cu aproximativ 1,1 milioane de lei înaintea alegerilor europarlamentare, deşi în declaraţia de avere menţiona, anul trecut, un venit lunar de 4000 de lei.

Lista candidaţilor pentru alegerile din 6 decembrie a fost validată la sfârşitul săptămânii trecute de Biroul Politic Judeţean al PNL Iaşi. Preşedintele filialei, Costel Alexe, ne-a declarat că Bucureştiul nu a impus pe nimeni filialei ieşene sau preşedintelui. Pe lista candidaţilor sunt „liberali sută la sută, oameni de foarte bună calitate care vor face cinste Iaşului”, ne-a asigurat preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL. Deşi dintre cei şapte eligibili – doi senatori şi cinci deputaţi – trei locuiesc în Bucureşti, „Iulia Scântei este ieşeancă de zece ori mai mult decât Cosette Chichirău”, ne-a declarat Costel Alexe. „Echipa care va pleca în Parlamentul României din partea PNL Iaşi este una competentă, determinată, energică, cu oameni profesionişti, pregătiţi să lupte pentru interesele şi proiectele Iaşului”, a mai spus Alexe.

Istoria nu se repetă

Cu patru ani în urmă, mai mulţi liberali îşi anunţau demisiile din funcţiile de conducere pe care le ocupau în filiala ieşeană a partidului, după ce Bucureştiul a impus un notar din Bucureşti, Iulia Scântei, pe prima poziţie la Senat. Luptătorul K1 Cătălin Moroşanu a făcut-o chiar în timpul unei şedinţe a Biroului Politic Judeţean, adăugând că se retrage şi de pe lista candidaţilor la parlamentare. „Cred că schimbarea clasei politice este o iluzie deşartă, sunt dezamăgit şi mâhnit de partid si de actuala conducere centrală”, a scris el pe pagina sa de socializare.

Un mesaj asemănător a fost transmis atunci de istoricul Liviu Brătescu, la acel moment consilier judeţean. „În urma deciziei de ieri (19 octombrie 2016, n.r.) a Biroului Politic Naţional şi a plasării mele pe locul 5 la Camera Deputaţilor, vă anunţ retragerea mea de pe lista partidului pentru alegerile parlamentare şi demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL”, posta el pe pagina lui de Facebook. Gestul celor doi a fost urmat de Daniel Minciună, fostul lider al consilierilor judeţeni PNL, care a renunţat la vicepreşedinţia BPJ Iaşi.

La acea vreme, lista candidaţilor PNL Iaşi la Senat a fost deschisă de bucureşteanca Laura Iuliana Scântei, urmată de Mihaela Popa. Primul pe lista de la Camera Deputaţilor era Marius Bodea, fostul candidat al PNL la Primărie la localele din vara acelui an, urmat de Costel Alexe şi de Dumitru Oprea. Alexandru Muraru şi Liviu Brătescu figurau pe poziţiile 4, respectiv 5, neeligibile la acea vreme. 

Comentarii