Loviţii de maioneză au ajuns ieri la 134. Analizele arată că toţi aceştia s-au infectat cu Salmonella

sâmbătă, 19 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Loviţii de maioneză au ajuns ieri la 134. Analizele arată că toţi aceştia s-au infectat cu Salmonella

Maioneza servită la începutul săptămânii trecute la fast-food-ul Agapa din zona pieţei Nicolina conţinea Salmonella. Presupunerea medicilor infecţionişti a fost confirmată de analizele de laborator efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP).

Instituţia a finalizat prelucrarea probelor recoltate din restaurant şi a transmis, printr-un comunicat de presă, că sosurile folosite pentru garnisirea produselor fast-food conţineau bacteria Salmonella.

„Facem precizarea că, în urma prelucrării probelor recoltate de la sediul unităţii de alimentaţie publică, s-a constatat prezenţa bacteriei Salmonella, în principal în sosurile preparate la sediul unităţii“, se arată în comunicatul citat. Potrivit acestuia, DSP a sancţionat restaurantul cu amendă contravenţională în valoare de 3.000 lei şi cu o sancţiune complementară de suspendare a activităţii. Ancheta DSP a fost demarată după ce Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ a anunţat marţi că, în câteva ore, a internat zeci de ieşeni diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară. Luni şi marţi, toţi ieşenii ajunşi la Infecţioase cu probleme digestive au mâncat sandvişuri crispy la lipie şi şaorma la lipie, ambele cu maioneză. „După ultima centralizare a datelor din data de 17 mai, ora 17.00, numărul total de cazuri a ajuns la 134 (4 din judeţul Vaslui, dintre care 2 internate, şi 130 din judeţul Iaşi)“, au mai punctat oficialii DSP.

La Iaşi, 71 de bolnavi au necesitat internare continuă, 10 inter­nare de zi, alţi 42 au fost direcţio­naţi la consult de specialitate la Infecţioase, iar şapte au fost consultaţi de medicul de familie. Infecţia cu Salmonella provoacă greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, cefalee şi dureri musculare. 

Comentarii