Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lupte grele în PSD Iași pentru posturile de parlamentar. S-ar putea să fie surprize mari

GALERIE
psd iasi
  • psd iasi
- +

Joi este termenul limită de depunere a listelor pentru alegerile din decembrie. Conflictul dintre Popa şi Ostaficiuc trebuie tranşat de conducerea centrală. Cine sunt favoriţii de la Iaşi. Surse din filiala PSD nu exclud apariţia unui nume impus de Bucureşti

 

PSD Iaşi încă nu şi-a definitivat listele pentru alegerile parlamentare, deşi joi este termenul limită de depunere a candidaturilor. Numărul mare de pretendenţi, conflictele din filială şi numărul limitat de mandate estimate au dus la situaţia unică în care se află organizaţia, înainte de un astfel de scrutin. Social-democraţii mizează pe cel puţin patru locuri în Parlament: trei deputaţi şi un senator, cu oarecare şanse pentru un al cincilea mandat (posibil de senator). În 2016, PSD Iaşi a trimis 9 reprezentanţi în Parlament: 6 deputaţi şi 3 senatori. Acum patru ani, social-democraţii obţineau un scor de aproape 50%, iar estimările actuale pentru parlamentare arată un scor electoral la jumătate faţă de 2016 (procentual). „Meciul” din PSD Iaşi încă se joacă pentru stabilirea listelor, iar arbitrul este conducerea centrală care va avea ultimul cuvânt de spus. În context, nu este exclusă prezenţa unui social-democrat pe liste din afara filialei ieşene, spun surse din PSD, care ar complica şi mai tare situaţia volatilă din organizaţie.

Care sunt scenariile şi cine se luptă pentru supremaţie

Unul dintre motivele pentru întârzierea în întocmirea listelor constă în conflictul dintre organizaţia municipală Iaşi, prin liderul său Marius Ostaficiuc, şi organizaţia judeţeană, condusă de Maricel Popa. Între cei doi au avut loc schimburi de replici inclusiv la nivel public, iar organizaţia Iaşi, printr-o rezoluţie, a cerut conducerii centrale demiterea lui Popa. Acest lucru nu s-a întâmplat, deşi solicitarea a fost formulată acum aproape trei săptămâni. Apropiaţi ai acestora din partid spun că ambii caută susţinere la Bucureşti pentru a-şi impune voinţa. „Am prezentat conducerii centrale o nouă strategie de abordare în aşa fel încât să putem construi un «new PSD» (un PSD nou, n.r.), să putem revigora filiala, după modelul de la Bucureşti”, a declarat ieri Marius Ostaficiuc, inclusiv el fiind unul dintre pretendenţii pentru un fotoliu de parlamentar.

Maricel Popa nu a putut fi contactat în cursul de ieri. Cel mai des nume vehiculate între liderii PSD Iaşi pentru ocuparea unui loc eligibil la Camera Deputaţilor sunt Cristian Stanciu (vicepreşedinte PSD Iaşi), Bogdan Cojocaru (actual deputat) şi o persoană impusă de Bucureşti (cel mai frecvent este nominalizat Radu Antohi). Alte nume invocate de şefi ai filialei sunt Paul Boişteanu (preşedinte executiv al organizaţiei PSD Iaşi, fost consilier local), Dumitru Pantazi (fost primar al Paşcaniului), Marius Ostaficiuc şi Camelia Gavrilă (actual deputat). La Senat, prima poziţie este dorită de Maricel Popa, la „cuţite” cu Vasile Toma (actual senator). Nu e clar în ce măsură au renunţat la „luptă” şi ceilalţi actuali parlamentari ai PSD: Silviu Macovei, Vasile Axinte, Vasile Cîtea, Doru Pănescu şi Victorel Lupu. Cert este că şefii naţionali ai PSD caută să aibă în fruntea listelor judeţene oameni cu un nivel ridicat de credibilitate. În acest context, listele de la Iaşi ar putea suferi schimbări radicale, iar, cel târziu mâine, ar trebui comunicate şi public. „Nu este exclus să apară mari surprize”, ne-a spus ieri unul dintre liderii filialei.

Cum se prezintă situaţia în celelalte partide

Celelalte două partide mari, PNL şi USR-PLUS, şi-au anunţat deja principalii candidaţi. Liberalii au prezentat o listă cu şase nume pentru Camera Deputaţilor (Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă, Alexandru Kocsis, Liviu Bulgaru, Lucian Rusu şi Marius Minea) şi trei nume la Senat (Iulia Scântei, Liviu Brătescu şi Andrei Cazacu). În afara de Scântei, actual senator, niciunul dintre ceilalţi candidaţii PNL nu au mai fost în Parlament. Listele parlamentare au fost definitivate şi de către USR-PLUS, iar principalii candidaţi sunt Cosette Chichirău, Monica Berescu, Filip Hăvârneanu (Camera Deputaţilor) şi Marius Bodea (Senat). Şanse reale să intre în Parlament mai au alte două partide: PMP şi Pro România, fiecare cu maximum un mandat de deputat. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 octombrie, campania electorală va demara la începutul lunii noiembrie, iar pe 6 decembrie va avea loc scrutinul parlamentar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri