Machetele 3D ale Curţii Domneşti pot fi văzute încă o lună la Palat

vineri, 21 octombrie 2022, 01:50
1 MIN
 Machetele 3D ale Curţii Domneşti pot fi văzute încă o lună la Palat

Expoziţia „Evoluţia Curţii Domneşti de la Iaşi. Palatul Culturii” poate fi vizionată până pe 20 noiembrie la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Cu ajutorul tehnicilor digitale, de modelare şi imprimare 3D, au fost reconstituie diferitele etape de evoluţie ale Curţii Domneşti de la Iaşi, fiind evidenţiată, în premieră, forma tridimensională a edificiului.

Sunt aduse în prim-plan cinci etape de evoluţie ale Curţii Domneşti de la Iaşi, modelate tridimensional şi expuse ca machete printate în tehnologie 3D. Echipa de lucru a fost formată din lect. dr. Lucian Roşu şi Cosmin Ceucă – geografi, prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan – istoric, arhitectul Tiberiu Teodor-Stanciu şi specialiştii în modelare tridimensională Lucia Eşanu şi Tudor Boicu.

Aceştia au apelat la planurile istorice recent descoperite de prof. Laurenţiu Rădvan, litografii, cercetări arheologice, texte descriptive şi fotografii ale clădirilor din acest areal. Proiectul aduce în lumină, pentru prima dată, într-o manieră interactivă, construcţiile din perimetrul Curţii Domneşti de la Iaşi, prin expunerea tridimensională a edificiilor existente în zona actualului Palat al Culturii din Iaşi.

Proiectul urmăreşte să consolideze cunoaşterea evoluţiei Curţii Domneşti din Iaşi cu ajutorul tehnologiilor digitale şi 3D. În felul acesta, tinerii au la dispoziţie un instrument de accesibilizare a patrimoniului cultural construit şi pot deveni promotori ai rolului pe care clădirile din acest areal l-au avut în istoria Iaşului şi a Moldovei.

Proiectul este iniţiat de Asociaţia Iasi.Travel

Comentarii