Mai puţine naşteri în primul trimestru, la Iaşi, faţă de anul trecut

joi, 28 aprilie 2022, 01:52
2 MIN
 Mai puţine naşteri în primul trimestru, la Iaşi, faţă de anul trecut
De la începutul acestui an, la cele două maternităţi din Iaşi s-au născut peste 1.600 de copii. La Maternitatea „Elena Doamna” numărul naşterilor a fost într-o uşoară creştere, au fost înregistrate 293 de naşteri în primele trei luni ale anului, faţă de 222 câte au fost în aceeaşi perioadă a anului trecut. La Maternitatea „Cuza Vodă” numărul naşterilor a fost mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – 1.365 de naşteri în primele trei luni, faţă de 1.471 câte au fost în primul trimestru al anului 2021.

 Astfel, în total, la cele două maternităţi s-au născut 1.658 de copii, cu 35 mai puţini faţă de anul trecut. „În general, trendul care apare la începutul unui an poate să dea un semnal. Anul trecut, comparativ cu anii anteriori, chiar dacă a fost o perioadă pandemică destul de dificilă şi poate naşterea nu a reprezentat o prioritate pentru tinerele familii, s-a observat un uşor trend ascendent. În ultimii ani, erau mai multe naşteri în mediul urban, iar în rural era oarecum mai mic, acum s-a inversat”, a explicat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie şi coordonator al Blocului Operator de la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Printre femeile care au devenit mame în primele luni ale anului la Iaşi se numără şi o refugiată din Ucraina în vârstă de 30 de ani. Femeia a născut pe 9 aprilie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi o fetiţă sănătoasă de 3.770 de grame. A ajuns în triajul spitalului din cauza contracţiilor dureroase, iar în urma examinării medicii au constatat că naşterea era declanşată. „A născut pe cale naturală o fetiţă perfect sănătoasă de 3.770 de grame, cu o adaptare post natală foarte bună. Starea mamei a fost bună, fără complicaţii, a stat internată la noi trei zile conform protocolului, apoi a fost externată împreună cu copilaşul. Iniţial, era foarte speriată, fiind într-o ţară străină, dar când a plecat era foarte fericită, a înţeles tot ce i s-a comunicat, am putut discuta cu ea în limba engleză”, a precizat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie şi coordonator al Blocului Operator de la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Medicii spun că, dacă nu a plecat deja din ţară, femeia urmează să se reîntoarcă la maternitate pentru un control. „Din discuţiile avute cu ea înainte de externare am înţeles că şi-ar dori să meargă undeva în străinătate, pentru că are pe cineva stabilit acolo. Însă ne-a spus că dacă rămâne la noi în ţară va veni la noi la control”, a completat medicul ieşean. 

Comentarii