De Sănătate

Punem punctul pe știi

Mâncarea pacienţilor din spitale va fi de patru ori mai bună şi mai multă?

sâmbătă, 20 februarie 2021, 02:56
2 MIN
 Mâncarea pacienţilor din spitale va fi de patru ori mai bună şi mai multă?

O propunere legislativă prevede ca alocaţia de hrană pentru un pacient pe zi în spitale să crească de la 10 lei, cât este acum, la minimum 40 de lei.

O propunere legislativă prevede ca alocaţia de hrană pentru persoanele internate în spitale să nu fie mai mică de 40 de lei pe zi, şi să fie inclusă în contractul-cadru privind drepturile asiguraţilor în sistemul de sănătate. Astfel, se propune modificarea legii privind reforma în domeniul sănătăţii, iar autorităţile locale ar putea participa la finanţarea cheltuielilor pentru suplimentarea alocaţiei de hrană.

„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea cheltuielilor de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, prevede proiectul.

Suma alocată pentru hrană ar urma să fie repartizată pentru masa de dimineaţă, prânz şi seară.

Proiectul mai presupune ca alocaţia de hrană să fie stabilită de o comisie formată dintr-un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, un reprezentant al structurilor asociative din care face parte autoritatea publică locală în subordinea căreia se află spitalul, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, al asociaţiei pacienţilor şi un reprezentant al managerilor de spital.

În acest moment, un pacient internat la un spital primeşte într-o zi mâncare în valoare de aproximativ 10 lei. Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii