Mărturii dure de la hotarul dintre viață și moarte. Cum este resuscitat un pacient în terapie intensivă

marți, 03 noiembrie 2020, 23:10
2 MIN
 Mărturii dure de la hotarul dintre viață și moarte. Cum este resuscitat un pacient în terapie intensivă

Este ca și cum te-ar strânge cineva de gât și nu poți să scapi din această strânsoare. Aceasta e senzația pe care o au pacienții COVID care ajung la terapie intensivă, descrisă chiar de un medic ATI.

 „Este momentul în care acești oameni solicită să le faci orice numai să-i ajuți să nu mai resimtă lipsa acută de aer”, a povestit la Digi24 dr. Radu Țincu. El mai spunea că acești pacienți rămân foarte traumatizați, mulți dintre ei devin extrem de anxioși și panicați. Imaginile – cu puternic impact emoțional – pe care Digi24 le-a surprins într-o secție de terapie intensivă la Iași confirmă această realitate dură de la hotarul unde medicii luptă pentru a-și smulge pacienții din strânsoarea aceea rece și nemiloasă. „Blocați patul!”

„Balonul!”

„Mai faceți o adrenalină, vă rog”.

Începe resuscitarea, presând ritmic pieptul pacientului cu ambele palme.

„Opriți-vă un pic!”

„Continuăm!”

Orice viață contează

Suntem în secția de terapie intensivă a spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. În zona roșie ar fi trebuit să ne aștepte un cadru medical, dar nu este nimeni. Facem câțiva pași și înțelegem de ce. Starea de sănătate a unui pacient s-a agravat, iar medicii au început resuscitarea. Împreună cu asistentele și infirmierele se luptă să îi salveze viața.

„Era fix acolo cheagul ăla. Și mai are unul, sub limbă!”

O infirmieră aleargă, cu un tub în mână: „Uite!”

„Ce are aici?”

„Cheaguri peste cheaguri! Doamne iartă-mă!”

Momentul dramatic pe care l-am surprins în secția de terapie intensivă vorbește despre efortul uriaș al medicilor în această perioadă. Uneori, resuscitarea unui pacient durează și o oră. Este o procedură grea, care necesită efort fizic intens. În jurul bolnavilor care au nevoie de astfel de manevre sunt medici, asistente, infirmiere. Medicii și asistenții fac resuscitarea pe rând, pentru că obosesc. 

„Este lupta continuă de a salva o viață. Orice viață contează. Trebuie să ne mobilizăm imediat după orice bătălie pierdută sau câștigată, pentru a începe o alta”, spune Viorica Pavel, asistentă la terapie intensivă.

Continuarea, pe digi24.ro

Comentarii