Meciul decisiv pentru tricolori

vineri, 15 noiembrie 2019, 02:43
4 MIN
 Meciul decisiv pentru tricolori

 

Astăzi, de la ora 21:45, pe Arena Naţională, se dispută meciul România -Suedia, din preliminariile Euro 2020. O victorie la două goluri diferenţă şi un egal în meciul de luni la Madrid îi poate califica pe tricolori. Meciul va fi transmis pe ProTV

 

Meciul de astăzi contra Suediei, care are loc pe Arena Naţională, este, categoric cel mai important al tricolorilor în perspectiva calificării la Campionatul European de anul viitor. Perspectivele ar fi putut fi mai uşoare pentru reprezentativa lui Cosmin Contra, dacă zeiţa Fortuna (dacă există aşa ceva în fotbal) n-ar fi pedepsit echipa noastră pentru jocul temător practicat în faţa Norvegiei. Dacă golul lui Mitriţă ar mai fi rezistat încă puţin, România ar fi avut, teoretic, „pole position „ în faţa suedezilor în ultimele zile. Dacă istoria şi tradiţia are vreun rol în calculele prezentului, ele nu sunt de partea tricolorilor în duelurile cu nordicii. Primul meci direct, disputat în 1935 la Stockholm, s-a încheiat cu un sec 7-1 pentru suedezi, cu cinci goluri marcate în ultimele 15 minute. Dar primele dispute oficiale, înregistrate în anii 1982-1983 cu tânărul antrenor Mircea Lucescu pe banca tricolorilor au fost şi primele succese: 2-0 la Bucureşti (goluri marcate de „copiii de suflet” ai tehnicianului, Andone şi Klein) şi 1-0 la Stockholm, cu memorabila reuşită a mult hulitului Cămătaru. A urmat dramaticul eşec la lovituri de departajare din sferturile „World Cup 1994”. Istoria recentă o cunoaştem: o victorie tricoloră cu 1-0 într-un amical disputat în martie 2018, în care – să recunoaştem- suedezii au venit cu multe rezerve şi acel 1-2 de la Solna, în actualele preliminarii, cu golul de final al lui Keşeru, care poate valora mult, pentru că un scor de 1-0 ne asigură preponderenţa la „directe” în faţa primejdiosului adversar de astăzi.Pentru a încheia cu istoria, bilanţul confruntărilor este favorabil nordicilor:4-3-3 20-12. Cu precizarea că în primele patru partide (1935-1956) s-a înregistrat golaverajul 15-4, care a atârnat greu.Deci pentru calificare, avem nevoie de o victorie cu 1-0, sau la două goluri diferenţă, în plus un egal la Madrid cu Spania deja calificată. Victoria cu 2-1 este discutabilă, golaverajele în grupă sunt acum egale, dar nordicii au ultimul meci cu Feroe. Suedezii se pot mulţumi, deci şi cu o remiză, ba chiar au şanse şi cu înfrângere, dacă Spania câştigă ultimul meci cu tricolorii.

Tricolorii au exersat, sub comanda lui Cosmin Contra, diverse variante de joc ofensiv, dorind să tranşeze meciul cât mai repede. Însă istoria recentă arată că jocul României a suferit mult tocmai în prima parte. O singură indisponibilitate la tricolori, atacanul Florin Andone, accidentat grav în campionatul turc. Janne Andersson, selecţionerul Suediei, are mici probleme cu fundaşul stânga Bengtsson şi atacantul Berg, dar aceştia au şanse mari să joace.

Cuvântul selecţionerilor.

Cosmin Contra: „Suedia este o echipă puternică din toate punctele de vedere, foarte sudată. Trebuie să câştigăm, suedezii au posibilitatea de a face egal, noi avem nevoie de victorie.98 la sută sunt sigur de echipa de start pentru mâine. Sunt sigur că băieţii vor face tot ce le stă în putere mâine seară, dar şi luni. Contractul meu se termină în decembrie şi va fi prelungit automat dacă ne calificăm la Euro-2020”.

Janne Andersson: „Nu vorbesc niciodată de favorite în fotbalul de azi. Doar ce este pe teren contează, ne-am pregătit foarte bine..Sunt încrezător înainte de meci. Vom vedea la final care este echipa mai bună, nu care a fost favorită. Am discutat cu jucătorii despre paşii pe care îi vom urma în caz de rasism. Trebuie să ştim ce avem de făcut dacă este cazul”, Meciul România – Suedia, din preliminariile Euro-2020, se va disputa vineripe Arena Naţională, cu începere de la ora 21:45.

 

Formaţiile probabile

România: Tătăruşanu – Benzar, Nedelcearu, Rus, Bancu – Băluţă, Marin – Deac, Stanciu, Mitriţă – Puşcaş.

Suedia: Olsen – Lustig, Lindelöf. Granqvist, Bengtsson – Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg – Quaison, Berg.

Arbitru: Daniele Orsato (Italia).

În această etapă, se mai joacă meciurile Norvegia – Feroe (19:00) şi Spania – Malta (21:45). Luni au loc ultimele partide: Suedia – Feroe, Spania – România şi Malta – Norvegia, toate la ora 21:45. Clasament: 1. Spania – 20 p; 2.Suedia – 15 p; 3. România – 14 p; 4. Norvegia – 11 p; 5.I.Feroe – 3 p; 6. Malta – 3 p.           

 

Comentarii