Medici cunoscuţi din Iași, respinşi la concurs pentru că nu aveau adeverințe

vineri, 25 ianuarie 2019, 03:01
5 MIN
 Medici cunoscuţi din Iași, respinşi la concurs pentru că nu aveau adeverințe

Prof. dr. Ştefan Buţureanu nu a putut demonstra că e cadru didactic la UMF: avea decizia Senatului, dar nu avea adeverinţa! Nici prof.dr. Răzvan Socolov nu a depus o adeverinţă care să ateste că în ultimii doi ani nu a fost sancţionat de Colegiul Medicilor.

Postul de şef de secţie pentru Clinica de Ginecologie de la Ma­ternitatea „Elena Doamna“ a rămas liber, deşi a fost organizat un concurs şi existau doi candidaţi care ar fi putut să îl ocupe, fiind vorba despre prof. dr. Ştefan Buţureanu, care a fost şi anterior în funcţia de conducere, precum şi de prof. dr. Răzvan Socolov. Ambii au fost declaraţi respinşi deoarece aveau dosarele incomplete fiindcă până la data limită la care acestea puteau fi depuse cei doi nu au reuşit să aducă toate documentele necesare.

În timp ce dr. Răzvan Socolov nu a pu­tut arăta că „în ultimii doi ani nu a fost sancţionat de Colegiul Medicilor“, dr. Buţureanu nu a putut demonstra calitatea de cadru didactic al Universităţii de Medici­nă şi Farmacie „Grigore T.Popa“. Postul a fost scos la concurs la fi­nalul anului trecut, în luna decembrie, chiar înainte de Crăciun, data limită pentru depunerea dosarului de înscriere fiind 15 ianuarie 2019. Însă pentru că profesorul Buţureanu a împlinit vârsta de pensionare pe data de 3 ianuarie 2019, cu câteva zile înainte de promulgarea legii care îi permitea să se pensioneze la vârsta de 67 de ani, în loc de 65 de ani, acesta nu a putut să ateste calitatea de cadru didactic.

Mai exact, Legea nr. 359/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 pentru reforma în domeniul sănătăţii a intrat în vigoare pe data de 6 ianuarie.

„Medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010“, se menţionează în Legea nr. 95/2006.

Astfel, deşi în cadrul maternităţii, din punctul de vedere al activităţii clinice i-a fost prelungită activitatea, pentru dosarul de înscriere avea nevoie de o adeverinţă din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) din care să reiasă titulatura de cadru didactic. Ghinonul a fost că deşi Senatul UMF s-a întrunit pe data de 15 ianuarie şi a fost votată în unanimitate aprobarea cererii, pe data de 16 ianuarie dosarul nu conţinea adeverinţa necesară.

UMF are din acest punct de vedere o procedură aparte faţă de celelalte instituţii de învăţământ superior: nu se votează în Senatele organizate înaintea începerii anului universitar următor propunerile de prelungire a activităţii didactice după vârsta de 65 de ani a cadrelor didactice, ci în primul Senat de după ce profesorul respectiv a împlinit vârsta de pensionare, chiar dacă acest lucru se întâmplă în mijlocul anului universitar. Astfel, pentru câteva săptămâni, de la împlinirea vârstei de 65 de ani şi votul Senatului, profesorul Buţureanu nu a ocupat vreun post didactic în acte la UMF, şi prin urmare nu a putut să facă dovadă a calităţii sale în faţa comisiei de concurs.

I-a lipsit o singură zi

„Procedural, în momentul în care Senatul se întruneşte şi ia o decizie de prelungire a activităţii sau de altă formă, decizia produce efecte ulterior, iar documentul de ieşire din Registratura UMF este datat cu 16 ianuarie, nu cu 15. Astfel, aveam doar adeverinţa care atestă întâlnirea Senatului şi decizia Senatului, ceea ce pe noi ne-a pus în dificultate, în sensul că nu puteam aproba acel dosar ca fiind complet. De aceea am respins dosarul din cauza lipsei documentului care atesta calitatea de cadru didactic, iar dumnealui a considerat ca are dreptul la contestaţie, ceea ce este şi firesc“, a explicat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna“.

Profesorul Buţureanu a depus o contestaţie, în acest sens fiind numită o comisie din partea Consiliului Judeţean, unitatea medicală fiind în subordinea sa, care la începutul acestei săptămâni a analizat cele întâmplate şi ulterior a comunicat concluzia raportului către unitatea medicală, rezultul nefiind în favoarea candidatului.

„Propune respingerea contestaţiei pentru motivul că domnul prof. dr. Buţureanu Ştefan la data limi­tă de depunere a dosarelor, res­pec­tiv 15.01.2019, nu face dovada că are calitatea de cadru didactic conform cerinţelor din anunţul de participare la concurs înregistrat sub nr. 12220/21.12.2018“, se menţionează în concluzia raportului.

Conducerea unităţii medicale susţine că la mijloc este vorba doar despre o situaţie nefericită.

„A fost o situaţie nefavorabilă pentru dum­nealui, nimic de altă natură, domnul profesor chiar şi-a dat toată silinţa, doar că s-a nimerit foarte rău această perioadă. Dum­nea­lui este o somitate în domeniu, lucrează în această unitate încă din anul 1982, deci este o personalitate care se bucură de respect în toate mediile universitare, este regretabil ca dintr-o chestiune conjuncturală să nu poată ocupa această funcţie, însă sunt împăcat că a fost respectată procedura conform legii. Şefia de clinică este asigurată în continuare prin interimat de dumnealui“, a completat managerul spitalului.

Pe data de 28 ianuarie 2019, Consiliul de Admi­nistraţie al unităţii medicale se va întruni, iar unul dintre punctele pe ordinea de zi va fi scoaterea din nou a postului la concurs, ambii candidaţi mai având astfel o şansă.

Comentarii