Metoda simplă prin care un ieşean golea cardurile suedezilor

sâmbătă, 14 august 2021, 01:50
3 MIN
 Metoda simplă prin care un ieşean golea cardurile suedezilor

PIN-ul era aflat la cumpărături, privind peste umăr, apoi cardul era furat. Individul acţiona cu încă doi infractori. Astfel, banda a furat peste 70.000 de euro. Suedezii vor să ni-l trimită pe hoţ din luna mai, să facă puşcărie în România.

Obiceiul larg răspândit de a plăti cu cardul i-a costat pe zeci de pensionari suedezi economiile, subtilizate de o bandă de români. Anchetatorii suedezi apreciază numărul victimelor la aproximativ 100, dar au fost aduse probe doar pentru 52.

De la acestea, românii au furat în total 750.000 de coroane suedeze, echivalentul a 360.000 lei, pe parcursul a patru ani. În afara pedepselor cu închisoarea, împotriva celor trei s-a dispus şi deportarea. Curtea de Apel a luat ieri în discuţie recunoaşterea pedepsei pentru unul dintre ei, ieşean.

Mircea Copalea intrase în atenţia instituţiilor judiciare din străinătate în 2017, când fusese arestat în Malta.

Împreună cu un altul, furase un ceas Armani în valoare de 369 de euro de la un magazin de bijuterii. În faţa judecătorului maltez, cei doi au declarat că îşi regretă fapta, că erau băuţi în momentul furtului şi că se vor întoarce imediat în România. Au reuşit să convingă, fiind condamnaţi la câte doi ani de închisoare, dar cu suspendare.

Episodul maltez fusese însă doar o mică "escapadă" de vacanţă, pentru că "locul de muncă" de bază pare să fi fost Suedia. Din 2015, în oraşele Uddevalla şi Trollhättan din vestul Suediei începuseră să fie semnalate furturi turnate după acelaşi tipar. Victima era urmărită la cumpărături, hoţul privind peste umăr când aceasta introducea PIN-ul cardului.

Apoi, portofelul îi era furat, cu tot cu card, iar contul, golit.

"Eram în aprozar, la cumpărături. Din câte înţeleg, el sau ea se afla în spatele meu când am introdus codul. Cel puţin aşa cred. Când am ajuns acasă, am constatat că îmi pierdusem portofelul. Am crezut că l-am uitat la magazin, dar nu era acolo", a povestit anchetatorilor una dintre victime, Rune O., în vârstă de 84 de ani.

Bătrânul a sunat imediat la bancă pentru a cere blocarea cardului, dar hoţii apucaseră să retragă deja echivalentul a 6.700 de lei. După zeci de furturi, cei trei membri ai bandei au fost reţinuţi şi trimişi în judecată pentru furt şi fraudă bancară.

Mircea Copalea a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru 29 de furturi şi 24 de fraude bancare, plus numeroase tentative de fraudă. Codrean Stănescu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru 16 furturi şi 16 fraude care au putut fi dovedite.

Irina Drosu a fost condamnată la trei ani de închisoare, pentru 16 furturi şi trei fraude.

"Infracţiunile au fost îndreptate direct împotriva a sute de oameni, îndeosebi bătrâni. Instanţa consideră că inculpaţii au ales cu precădere bătrâni, planificând cu atenţie operaţiunile", se menţionează într-un comunicat de presă al Curţii districtuale din Uddevalla. Celor trei li s-a interzis să mai intre în Suedia timp de 10 ani.

Solicitarea suedezilor de preluare a lui Copalea pentru a-şi ispăşi pedeapsa într-un penitenciar din România a intrat pe rolul Curţii de Apel în luna mai. Cazul a fost amânat în mai multe rânduri, pentru solicitarea de detalii de la autorităţile judiciare suedeze. Ieri a fost acordată o nouă amânare, de 10 zile, pentru traducerea răspunsurilor primite. 

Comentarii