Ministerul Culturii a lăsat bibliotecile la mila publică. Cum s-a ajuns aici?

vineri, 05 octombrie 2018, 20:15
2 MIN
 Ministerul Culturii a lăsat bibliotecile la mila publică. Cum s-a ajuns aici?

Bibliotecile publice nu vor avea parte de cărţi noi nici anul viitor, chiar dacă, conform Legii nr. 186/2003, art.8, Ministerul Culturii se obligă să organizeze anual această achiziţie de cărţi şi de reviste ale culturii scrise pentru a actualiza colecţii din bibliotecile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale ori judeţene. 

Acest lucru reiese din răspunsul la o interpelare adresată de către senatorul USR Dan Lungu Ministerului Culturii, care menţionează că, „În ultimii patru ani, suma provenită din profitul net al Companiei Naţională Loteria Română – S.A., conform articolului menţionat anterior (Art.23, alin. 1 din Legea 186/2003), a fost nesemnificativă în raport cu necesarul de cărţi menit să completeze colecţiile din bibliotecile publice. De asemenea, după cum se ştie, bugetul Ministerului Culturii şi Indentităţii Naţionale din ultimii ani a fost unul care acoperă cu greu necesarul de cultură, astfel din fondurile avute la dispoziţie s-a stabilit alocarea  sumelor către diferite proiecte şi programe culturale prioritare pe agenda instituţiei noastre“, este menţionat în răspunsul oferit de Ministerul Culturii.

Astfel, bibliotecile publice vor trebui să se descurce şi în 2019 cu fondul de carte existent în prezent sau să-şi întregească colecţia prin donaţii. Chiar dacă senatorul ieşean a solicitat şi suma exactă alocată în ultimii trei ani „Programului naţional pentru achiziţia de cărţi şi abonamente la reviste“, Ministerul Culturii nu a pus la dispoziţie aceste sume. Mai mult, senatorul Dan Lungu atrage atenţia că Ministerul Culturii a oferit cu totul alte date şi în ceea ce priveşte componenţa comisiei care stabileşte cărţile şi abonamentele care urmează să fie achiziţionate. Astfel, Ministerul a prezentat comisia de finanţare a revistelor şi publicaţiilor culturale. Senatorul Dan Lungu atrage atenţia că, în acest moment, interesul pentru lectură în România este „la un nivel minim istoric“, iar lipsa unui fond de carte consistent ar duce la apariţia unei diferenţe şi mai mari între mediile sociale, între cei care îşi permit să cumpere o carte şi cei care nu îşi permit. 

 

 

Comentarii