În urma articolului din „Ziarul de Iaşi“

Ministerul Sănătăţii a aprobat banii pentru transplantul de ficat de care avea nevoie Matei

joi, 15 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Ministerul Sănătăţii a aprobat banii pentru transplantul de ficat de care avea nevoie Matei

Matei, copilul în vârstă de doar cinci luni care are nevoie de un transplant de ficat pentru a putea trăi, a primit şansa la o nouă viaţă, Ministerul Sănătăţii aprobând banii necesari pentru intervenţia chirurgicală. 

În urma articolului apărut în ediţia din 12 martie, cu titlul „Situaţie limită: O mamă îşi poate salva copilul, dar nu are cine să facă transplantul“, deputatul Ta­mara Ciofu a stabilit o întrevedere cu Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, şi cu Rodica Nassar, secretar de stat, pentru a discuta despre cazul copilului, zilele acestea fiind deja aprobaţi cei 115.000 de euro necesari pentru transplant. Transplantul va fi realizat la Clinica Universitară Saint-Luc din Bruxelles în 26 martie 2018. „Starea lui Matei este staţionară la acest moment, însă boala evoluează. Sperăm să fie bine, ne bucură foarte mult că a fost aprobat transplantul, este o şansă la viaţă pentru el“, a precizat dr. Camelia Ivănescu, medicul curant al copilului.

Cititi si: Situaţie limită: O mamă îşi poate salva copilul, dar nu are cine să facă transplantul

Matei a fost diagnosticat cu atrezie biliară, o boală extrem de rară a ficatului, întâlnită la un nou-născut din 15.000, însă din cauză că a fost diagnosticat tardiv, singura lui şansă pentru a trăi este transplantul. Afecţiunea cu care băieţelul se luptă a fost observată încă din prima lună de viaţă de mama lui, care a văzut că ochii şi pielea au culoarea galbenă, aşa că a mers la medicul de familie, care i-a spus că e ceva normal, care va trece cu un tratament. Dacă ar fi fost diagnosticat la vârsta de două luni, intervenţia de transplant ar fi putut fi amânată până la vârsta de un an, putând fi efectuată o intervenţie paliativă. Pentru că pe lângă banii necesari transplantului familia lui Matei va avea nevoie şi de fonduri suplimentare pentru transport şi alte cheltuieli directe, oricine doreşte să ajute o poate contacta pe mama acestuia, Ramona Andronic, la numărul 0755.668.407, sau o poate găsi la etajul 7 al Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi. 

Cititi si:Sacrificiu: i-a oferit surorii de 42 de ani o viaţă normală, donându-i unul din rinichi

Comentarii