Ministrul Sănătăţii confirmă controlul din ianuarie de la Iaşi. Sorina Pintea vine mâine în oraş

luni, 18 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Ministrul Sănătăţii confirmă controlul din ianuarie de la Iaşi. Sorina Pintea vine mâine în oraş

Ministrul: „Aştept raportul corpului de control de la Socola“.

În urma articolului publicat de „Ziarul de Iaşi“ referitor la o asistentă medicală care a înaintat o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătăţii pentru a semnala o serie de probleme din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola“, ministrul Sorina Pintea a confirmat vizita corpului de control care a avut loc la finalul lunii ianuarie.

„Corpul de control a fost acolo, aştept raportul pentru a vedea despre ce este vorba“, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ ministrul Sănătăţii.

În scrisoarea deschisă, asistenta solicita în mod public cercetarea disciplinară pentru management defectuos şi demiterea actualului manager, dr. Gabriel Oprişanu, precum şi „urmărirea recuperării prejudiciilor financiare pe care le-a adus instituţiei pe care o conduce în mod ruşinos“. Aceasta a mai transmis MS că dacă nu va fi luată nicio măsură, este hotărâtă să intre în greva foamei pe termen nelimitat în faţa ministerului.

Reprezentanţii unităţii medicale se apără însă şi spun că sunt afirmaţii care vor doar să „discrediteze conducerea Institutului de Psihiatrie Socola“. Controlul din partea Ministe­rului Sănătăţii a ajuns la „Socola“ la finalul lunii ia­nuarie, când au fost solicitate mai multe documente pentru a fi verificate.

Atunci, managerul unităţii medicale, dr. Gabriel Oprişanu, preciza că un astfel de control „este normal să existe, au venit să verifice activitatea institutului, mai ales că a început un nou mandat“.

Câteva zile mai târziu, controlul a ajuns la o altă unitate medicală din subordinea Ministerului Sănătăţii, la Spitalul „Sf. Spiridon“, unde comisia formată din şase membri a cerut mai multe documente referitoare la angajări, activitatea de transplant, achiziţii şi foi de observaţii de la mai multe secţii.

Atunci, managerul ec. Ioan Bârliba a precizat că din discuţiile cu cei din comisie „nu au reieşit elemente care să ducă la concluzia că ar fi disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte activitatea spitalului“.

Rapoartele controalelor vor fi finalizate în perioada care urmează, termenul fiind de 20-25 de zile de la momentul vizitei, iar Ministerul Sănătăţii va lua ulterior măsurile necesare dacă vor fi găsite nereguli.

Mâine, Sorina Pintea va fi prezentă la Iaşi, în cursul dimineţii, la Palatul Culturii, la o conferinţă despre e-guvernare organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Consiliul Judeţean Iaşi, iar ulterior este aşteptată la Institutul Regional de Oncologie.

 

Comentarii