Ministrul Sorina Pintea reînvie coplata în spitale. Ce noutăţi aduce aceasta?

Proiectul coplăţii a fost pus deja în dezbatere publică, înaintea adoptării de către Guvern.

sâmbătă, 06 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Ministrul Sorina Pintea reînvie coplata în spitale. Ce noutăţi aduce aceasta?

Conform unui proiect  de Ordonanţă de Urgenţă postat zilele acestea în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ar putea fi introdusă coplata în spitale, fiind vorba însă despre servicii medicale acordate în unităţile private. Asta înseamnă că, dacă proiectul va fi adoptat, pacienţii vor plăti mai puţin pentru o operaţie la un spital privat, o parte din sumă urmând să fie decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate. 

Mai exact, va fi acoperită suma pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o decontează pentru o anumită intervenţie şi zilele de spitalizare necesare dintr-un spital de stat. În acest mod, pacientul care va face operaţia respectivă în regim privat va plăti diferenţa dintre suma decontată de CNAS pentru spitalul de stat şi preţul de la unitatea privată.

„Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, asiguraţii au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru. Prin modificările propuse se creează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuţia personală a pacien­ţilor în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriului paraclinic“, se precizează în proiectul ordonanţei.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că această modificare legislativă a fost propusă după mai multe consultări cu furnizorii de servicii medicale private, urmând să fie stabilite limite maxime pe care privaţii nu vor avea voie să le depăşească pentru anumite servicii. „Furnizorii privaţi de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate şi ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuţie personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris, al asiguratului în acest sens“, se mai menţionează în documentul citat. 

Comentarii