Miracole înainte de Crăciun. O fetiță s-a rugat câțiva ani pentru tatăl ei și a fost salvat

miercuri, 19 decembrie 2018, 02:57
3 MIN

Două transplanturi dificile la Iaşi: pacienţii au hepatită C.

Cei doi pacienţi transplantaţi în cursul zilei de duminică în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ nu mai sperau că vor avea o şansă la un transplant, ambii suferind şi de hepatită C. Norocul lor a constat în faptul că donatorul aflat în moarte cerebrală, suferea de aceeaşi afecţiune, iar familia a fost de a­cord să doneze. Prelevarea a fost făcută la Bucureşti, iar cele două organe au ajuns în centrul din Iaşi, unde echipa de medici a făcut intervenţiile aproape simultan.

„Este o reuşită a echipei de transplant, fiind vorba despre două cazuri rare. În primul rând având în vedere că vorbim despre pacienţi cu hepatită C, a fost nevoie de o coordonare şi o evaluare suplimentară, iar apoi durata îndelungată a lor pe dializă a făcut ca intervenţia în sine să fie mai dificilă. Sperăm ca evoluţia să fie favorabilă pentru ei şi să petreacă sărbătorile fără dializă după mulţi ani de zile. Mulţumim familiei donatorului, pentru că aceste intervenţii nu s-ar fi putut face fără acordul lor, ceea ce a schimbat complet viaţa pacienţilor“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Neculai Panaite are 49 de ani şi face dializă de 24, iar bucuria lui cea mai mare este că în sfârşit s-a împlinit dorinţa fiicei sale, chiar înainte de Crăciun. Deşi aceasta are doar 14 ani, încă de când a învăţat să scrie, în scrisorile trimise lui Moş Crăciun, se regăsea în fiecare an dorinţa de a-şi vedea tatăl sănătos. Medici au mai explicat că acest caz este unul unic, fiind vorba despre un transplant la un pacient care are o vechime mare în dializă, în astfel de cazuri şansele fiind minime, tocmai din această cauză.

„Am avut şansa ca acum să îndeplinesc una dintre cele mai mari dorinţe ale familiei mele. şi mai ales ale fiicei mele. Eu îl văd ca pe un bine suprem. Mulţumesc familiei care a avut putere ca în aceste clipe grele pentru ei să facă acest gest ca să putem trăi în continuare, iar prin noi, chiar şi donatorul va trăi în continuare“, a precizat bărbatul.

Acesta spune că, în toţi anii, cel mai greu i-a fost să treacă prin şedinţele de dializă, dar îi sfătuieşte pe toţi cei care se află pe listele de aşteptare să nu îşi piardă speranţa, ci să trăiască viaţa aşa cum este, până la capăt.

Cel de-al doilea pacient care a trecut printr-un transplant este Iurie Climovici. Are 54 de ani şi, deşi este din Republica Moldovei, face dializă de şase ani în Iaşi, având cetăţenie română de opt ani de zile. S-a mutat în Iaşi tocmai pentru a putea face şedinţele de trei ori pe săptămână, fiindu-i greu să facă drumul de la Bălţi la Iaşi atât de des.

„Eram de mai mult timp pe lista de aşteptare, chiar am mai fost chemat de două ori pentru transplant, însă nu am fost compatibil. Când am fost chemat acum din nou, am fost şocat, nici nu ştiam ce să fac, nu eram pregătit deloc“, a povestit Iurie.

Cele două transplanturi au fost efectuate în cursul zilei de duminică, prelevarea având loc la Bucureşti, iar Iaşul a fost singurul centru din ţară care a răspuns oportunităţii. Astfel, în acest an s-au făcut 30 de transplanturi de rinichi.

Comentarii