Miting la Iaşi: Unde au fost reprezentanţii sindicatelor?

luni, 27 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN

Ieşenii au ieşit din nou în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de pachetele de legi privind justiţia şi codul fiscal. Câteva mii de oameni au mărşăluit prin centrul Iaşului timp de aproape 90 minute. Ieşenii au protestat paşnic şi au strigat lozinci la adresa guvernului în general şi împotriva lui Liviu Dragnea, în particular. „PSD, ciuma roşie!”, a fost una dintre cele mai frecvente scandări. Faţă de protestul precedent de la Iaşi, cel de acum două săptămâni, la mitingul de aseară a fost o participare mult mai mare.

De remarcat că au lipsit sindicaliştii, deşi BNS şi Cartel Alfa au anunţat că şi-au unit forţele cu mai multe grupări civice din ţară care au încercat să mobilizeze lumea să iasă în stradă. „Vă dau 100 lei înapoi, numai să scap de voi!”, „Terminăm ce am început în 1989”, „Jos PSD” şi „Cine a votat hoţii?”, au fost câteva dintre mesajele afişate pe pancarte. Liviu Dragnea a fost principala „ţintă” în lozincile strigate de protestatari. „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „Noi suntem poporul, jos cu infractorul!”, „PSD nu uita, România nu e ta!”, „Dragnea la închisoare, nu la guvernare”, „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!”, „România e ţara mea şi vreau să trăiesc în ea!” şi „Să vă fie frică, Iaşul se ridică!” au fost unele dintre lozincile strigate de către manifestanţi. Protestul a început în Piaţa Unirii la ora 18.00 şi a durat circa trei ore. În jurul orei 19,30, ieşenii au plecat în marş pe traseul bd. Ştefan cel Mare – bd. Anastasie Panu – str. Elena Doamna – bd. Independenţei – Piaţa Unirii.

Punctul maxim a fost pe partea pietonală a bd. Ştefan cel Mare, când unele estimări neoficiale au arătat că în marş erau câteva mii de persoane. De-a lungul marşului, mulţi şoferi şi-au arătat solidaritatea cu manifestanţii claxonând. Poliţia Municipiului, Jandarmeria şi Poliţia Locală au asigurat ordinea publică fără probleme şi nu au fost înregistrate incidente. La sfârşitul manifestaţiei, când protestatarii au ajuns din nou în Piaţa Unirii, în jurul orei 21.00, jandarmii au legitimat un bărbat care avusese un schimb de replici cu un grup de ieşeni. „Vine şi ne intimidează când ne apărăm patria! Jandarmii, scoateţi acest provocator din mulţime!”, a strigat un bărbat. Doi jandarmi au mers la bărbat şi l-au legitimat, iar protestatarii au reluat scandările. Bărbatul îşi arătase nemulţumirea faţă de mitingul din Piaţa Unirii.

 

 

Comentarii