Mitropolia, obligată să plătească un angajat care s-a plâns în instanță că a muncit de pomană

sâmbătă, 11 aprilie 2020, 01:59
3 MIN
 Mitropolia, obligată să plătească un angajat care s-a plâns în instanță că a muncit de pomană
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost obligată printr-o sentinţă judecătorească să îi plătească orele suplimentare unui angajat de la Colegiul „Sf. Nicolae“. Angajatul ar fi muncit în jur de 1.000 de ore fără să fie plătit
Adrian Z. a dat în judecată Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) în 2018, cerând instanţei să oblige instituţia de cult să îi achite orele suplimentare neplătite. În cererea sa, ieşeanul a arătat că a prestat ore suplimentare mai bine de patru ani, însă niciodată nu a fost retribuit pentru munca în plus pe care a făcut-o. Din acest motiv, Adrian Z. a cerut să îi fie plătite peste 1.000 de ore suplimentare ce ar fi fost prestate peste program sau în zilele de sărbători legale, în perioada mai 2014 – noiembrie 2018.
Acum două zile, judecătorii i-au dat dreptate angajatului şi au obligat MMB să îi plătească 20.000 de lei. Suma a fost calculată doar pentru perioada octombrie 2015 – noiembrie 2018, Tribunalul Iaşi considerând că, pentru cele 17 luni precedente, dreptul lui Adrian Z. de a-şi mai cere bani s-a prescris. 
 
Cum a argumentat ieşeanul 
 
Adrian Z. a fost angajat la MMB începând din 2002, în funcţia de gestionar, iar între 2003 şi 2018 a lucrat ca recepţioner. El a lucrat efectiv la recepţia Colegiului „Sf. Nicolae“, care funcţionează în regim hotelier. „Începând cu luna mai a anului 2014, din cauza deficitului de personal, organizarea de către angajator a activităţii non-stop de la recepţie a impus valorificarea personalului existent prin obligarea noastră la o activitate în ture de câte 12 ore, derulate ziua sau noaptea, precum şi în zile libere şi de sărbători legale. Ca urmare a acestui mod de organizare a activităţii, s-a impus prestarea în mod constant de către subsemnatul şi de către colegii mei a unor ore de activitate suplimentară peste programul normal de lucru“, a argumentat bărbatul. Acesta a precizat că orele suplimentare nu au fost plătite niciodată. Pentru a demonstra asta, Adrian Z. a depus la instanţă fluturaşii de salariu care arătau că a fost plătit doar pentru 8 ore, dar şi pontajele care demonstrau că a lucrat mai mult. În plus, ieşeanul a ataşat la dosar şi facturi pe care le-a emis în numele Mitropoliei, la ore la care, teoretic, ar fi trebuit să fie liber.
 
Sentinţa Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Octavian Bichiş, avocatul lui Adrian Z., ne-a declarat: „Soluţia pronunţată de Tribunalul Iaşi în acest litigiu de muncă nu poate decât să ne bucure, constituind în fapt o confirmare a principiului potrivit căruia anumite drepturi de muncă esenţiale ale angajatului, cum ar fi cel la plata corectă pentru muncă depusă, nu pot fi în niciun caz diluate sau puse sub semnul incertitudinii în simpla considerare a bunei reputaţii sociale sau a notorietăţii entităţii angajatoare“

Comentarii