Motivarea instanței: de ce ex-ofițerul SRI Zărnescu a primit închisoare pentru negarea Holocaustului

marți, 11 mai 2021, 12:25
2 MIN
 Motivarea instanței: de ce ex-ofițerul SRI Zărnescu a primit închisoare pentru negarea Holocaustului

În 4 februarie, în România a fost pronunțată prima decizie prin care o persoană a fost condamnată la închisoare pentru negarea Holocaustului. Judecătoria Sectorului 3 a decis, în primă instanță, condamnarea negaționistului Vasile Zărnescu, ex-ofițer SRI, la 13 luni de pușcărie.

Încă de acum zece ani, Vasile Zărnescu, fost colonel SRI, a publicat o serie de articole și o carte în care a negat Holocaustul, a susținut că nu au existat camere de gazare, că Holocaustul a reprezentat ”o înșelătorie” pentru ca ”organizații sioniste” să facă rost de fonduri. 

De altfel, ca apărare în instanță, Zărnescu a reiterat că ”eu nu neg "Holocaustul unic", vociferat peste tot de jidani, fiindcă nu poți nega ceva ce nu a existat niciodată și pe nicăieri” și a susținut că ”această cameră de gazare a fost construită de guvernul polonez în scop turistic”. 

În schimb, Judecătoria Sectorului 3 a apreciat că Vasile Zărnescu neagă existența Holocaustului ”în mod clar și evident” și l-a condamnat pe acesta pentru trei infracțiuni: două articole publicate pe site-ul său și o carte numită ”Sabin Orcan suporter”, rezultând o pedeapsă contopită de un an și o lună, instanța apreciind că se impune amânarea aplicării pedepsei pentru un termen de doi ani, conform motivării instanței, consultate de Newsweek România. 

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 a fost o premieră în România, însă nu a fost definitivă, iar în prezent se judecă recursul. 

Reamintim că, în ultimii cinci ani, doar patru persoane au fost trimise în judecată pentru infracțiuni legate de negarea Holocaustului, constituirea de organizații fasciste sau folosirea acestor simboluri în public. Nici o persoană nu a fost condamnată definitiv. 

Mai mult, pe newsweek

Comentarii