Nedumerirea unui student marocan de la Universitatea de Medicină din Iaşi

sâmbătă, 22 mai 2021, 10:18
2 MIN
 Nedumerirea unui student marocan de la Universitatea de Medicină din Iaşi

Ionel Apostol de la partidul “Împreună pentru Moldova” şi asociaţia civică “Împreună pentru A8” a povestit pe Facebook o convorbire cu un student la medicină din Maroc, convorbire care i-a lăsat un gust amar. Viitorul cadrul medical s-a arătat foarte mirat că în zonă nu sunt construite autostrăzi.

“Astăzi (n.r.-vineri 21 mai), într-o discuţie, l-am întrebat pe un student originar din Maroc, aflat la studii în Iaşi la Universitatea de Medicină “Grigore T Popa”, despre cum se simte în România şi de ce a ales să facă facultatea în oraşul nostru. Mi-a spus că, aici se simte în siguranţă, că nivelul universităţii este foarte bun, şi că românii sunt deschişi şi primitori. Apoi l-am întrebat despre tara şi poporul lui. Ca orice om îndrăgostit de locurile natale, mi-a povesti cu mare patos despre principalele oraşe, Marrakech şi Casablanca, despre cultura şi istoria Marocului.

La un momendat s-a oprit, şi m-a întrebat dacă poate să-mi pună şi el o întrebare. Evident că am fost de acord. Omul a continuat :"văd că aveţi o ţară frumoasă şi bogată, dar de ce nu aveţi autoband?" Vă spun sincer că, mi-a fost ruşine să-i spun adevărul,… m-aş fi simţit în inferioritate. Nu am putut să-i explic, că moldovenii au fost luaţi de prosti”, a scris pe pagina sa de socializare Ionel Apostol.

PIB/loc de patru ori mai mare, autostrăzi la jumătate

În Maroc, sunt construiţi circa 1.800 de kilometri de autostradă, iar până în 2030 reţeau de drumuri rapide din această ţară africană va ajunge la aproximtiv 3.000 de kilometri. PIB-ul pe cap de locuitor la nivelul lui 2019, potrivit datelor Băncii Mondiale, a fost în Maroc de 3.204 dolari, iar în România 12.913 dolari, deci de patru ori mai mult. În schimb, în România, la nivelul lunii decembrie 2020, erau circa 900 de kilometri de autostradă la jumătate faţă de Maroc.

 

 

Comentarii