De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nemulţumiri publice ale medicilor de familie faţă de proiectul de buget

miercuri, 17 februarie 2021, 02:56
2 MIN
 Nemulţumiri publice ale medicilor de familie faţă de proiectul de buget

Medicii care fac parte din Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au înaintat către Guvern, dar şi către ministrul Sănătăţii, al Finanţelor, către preşedintele CNAS şi către prim-ministrul Florin Cîţu o scrisoare deschisă în care îşi exprimă mai multe nemulţumiri. Aceştia susţin că au studiat „cu îngrijorare“ proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de sănătate supuse dezbaterii publice.

„Constatăm că angajamentele din programul de guvernare nu sunt respectate, procentul de 8% din bugetul asigurărilor sociale de sănătate nefiind alocat nici prin acest proiect pentru asistenţa medicală primară – medicina de familie. Amintim că membrii noştri, cabinetele private de medicina familiei, au asigurat neîntrerupt servicii medicale esenţiale pacienţilor români şi tuturor cetăţenilor români care au avut nevoie de sprijinul medicilor de familie“, au precizat reprezentanţii FNPMF.

Aceştia mai susţin că nu au primit niciun ajutor de stat pe parcursul anului trecut, nicio creştere a finanţării, deşi a fost nevoie de o implicare suplimentară din partea medicilor de familie în contextul epidemiologic.

Medicii mai spun că nici activitatea de pregătire a viitorilor medici de familie care este făcută de medici instructori-formatori în cabinete nu este plătită, dar şi că tarifele pentru plata orelor de gardă din centrele de permanenţă şi tarifele de vaccinare nu au mai fost actualizate în ultimii doi ani.

„Toate problemele enumerate sunt direct influenţate de sumele alocate pentru medicina de familie în buget. Activitatea cabinetelor de medicina familiei nu este posibilă fără alocarea celor 5 miliarde de lei anual pentru asistenţa medicală primară“, au mai completat medicii.

Comentarii