Niciun ieşean în conducerea Academiei Române. Până miercuri am avut doi vicepresedinţi

vineri, 06 mai 2022, 01:50
3 MIN
 Niciun ieşean în conducerea Academiei Române. Până miercuri am avut doi vicepresedinţi

Academicienilor ieşeni Bogdan Simionescu (FOTO DREAPTA) şi Victor Spinei (FOTO STANGA) le-a expirat mandatul de vicepreşedinţi, iar filiala Iaşi nu a avut alte propuneri.

 

Tradiţia lipsei de reprezentare a Iaşului în forurile de conducere din lumea academică a făcut tranziţia şi către Academia Română. După ce centrul universitar din capitala Moldovei este cel mai puţin reprezentat dintre centrele din ţară în organismele de finanţare, control şi acreditare ale ministerelor Educaţiei şi Cercetării, acum, celor doi reprezentanţi ai oraşului din conducerea Academiei Române le-a expirat mandatul.

Acad. Bogdan Simionescu şi acad. Victor Spinei au fost doi dintre cei patru vicepreşedinţi ai Academiei Române, dar nu au mai putut candida anul acesta pentru un nou mandat. Cum nu a venit nicio propunere oficială din partea Academiei Române, filiala Iaşi, iar în Adunarea Generală nu a fost niciun academician din Iaşi propus pentru această funcţie, la alegerile care s-au desfăşurat miercuri, 4 mai, centrul de greutate al forului academic s-a înclinat către Bucureşti.

În mod concret, preşedinte a fost reales în urmă cu o lună Ioan-Aurel Pop, care nu a avut contracandidat. În rândul vicepreşedinţilor avem patru nume: acad. Răzvan Theodorescu, 82 de ani, profesor al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, acad. Mircea Dumitru, 61 de ani, cadru didactic la Universitatea Bucureşti, unde a fost prorector şi rector, acad. Marius Andruh, 67 de ani, de la aceeaşi universitate, de specialitate chimist, şi acad. Nicolae-Victor Zamfir, 70 de ani, fizician, director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară din 2004, aflat în Bucureşti-Măgurele. Doar academicianul Răzvan Theodorescu a putut candida pentru un nou mandat, fiind singurul dintre vicepreşedinţi care nu a fost schimbat în urma alegerilor. A continuat şi în următoarea legislatură de patru ani şi secretarul general al Academiei, acad. Ioan Dumitrache, 81 de ani, fost rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

„Academia Română şi-a ales miercuri, 4 mai 2022, noua conducere, pentru un mandat de patru ani. În cadrul Adunării Generale au fost aleşi, prin vot secret, cei patru vicepreşedinţi şi secretarul general, care, alături de preşedintele Academiei Române, ales în data de 5 aprilie 2022, vor alcătui Biroul Prezidiului. Conform Statutului Academiei Române, Biroul Prezidiului este organul executiv şi conduce activitatea instituţiei între întrunirile Prezidiului. Organul suprem de conducere a Academiei Române este Adunarea Generală”, au transmis reprezentanţii Academiei Române după alegerile care au avut loc miercuri. Nu există o evidenţă uşor accesibilă a componenţei Biroului Prezidiului Academiei Române de-a lungul anilor, dar Iaşul a avut, până în 2022, cel puţin un reprezentat constant în ultimii opt ani, în persoana acad. Bogdan Simionescu, care a fost vicepreşedinte a forului. În 2018, acesta a fost propus şi pentru funcţia de preşedinte al forului academic, acad. Ioan-Aurel Pop câştigând alegerile doar la câteva voturi distanţă. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii