Nu mai amăgiţi oamenii degeaba!

sâmbătă, 16 octombrie 2021, 01:43
4 MIN
 Nu mai amăgiţi oamenii degeaba!

Declaraţiile neinspirate ale capilor Politehnicii au pus presiune chiar pe ei. Obiectivul esenţial, echilibrarea financiară şi construcţia unei echipe capabile să atace promovarea anul viitor nu are cum să fie atins în condiţiile actuale

Politehnica Iaşi a suferit un nou eşec în Liga a II-a la fotbal, 1-3 joi, la Miercurea Ciuc, în runda a X-a. Dacă luăm în calcul cum a curs prima repriză şi finalul, dar şi statistica (9-14 la şuturi, 5-9 la încercări pe poartă, 1-5 la ocazii), rezultatul este nedrept. Poli a plătit însă scump ratările uriaşe – Camara, de pildă, a fost de două ori singur cu portarul – şi modul în care a gestionat fazele fixe, toate cele trei goluri încasate fiind după momente statice de joc. Iar dacă amintim că înaintea meciului antrenorul Costel Enache a lucrat intens fazele fixe, avem o nouă dovadă a valorii îndoielnice a vestiarului din Copou. Actualul lot este departe nu numai de promovare, ci şi de scheletul unei echipe capabile să atace la anul accesul în Liga I. Lăsându-i la o parte pe cei şase jucători împrumutaţi (cifră imensă pentru o echipă care are ca obiectiv menţinerea în eşalonul doi!), Popescu, Mărieş, Cană, Istrate, Torres şi Camara, Poli a demonstrat şi în Harghita că nu are, în acest moment, vreo certitudine pentru elită. Stan, folosit, surprinzător, fundaş dreapta, a confirmat iarăşi că salariul său lunar, 3500 de euro net, este în dezechilibru total cu ce arată, Okan, retras neinspirat de la mijloc, unde dăduse randament, şi-a arătat limitele, Plămadă nu poate fi stâlpul apărării, iar Defta e crud. La mijloc, alte decepţii. La Puşcaş s-a văzut că nu are ritm, Stoenac a arătat de ce până la peste 28 de ani a strâns doar 12 meciuri în elită, iar Chiorean de ce la aproape 25 de ani nici nu a debutat în Liga I, în timp ce Francisc Cristea a făcut un nou meci cenuşiu, riscând, în acest ritm, să rămână la stadiul de speranţă.

Marea problemă este că actuala echipă consumă foarte multe resurse financiare, completând tabloul risipei existente şi pe celelalte paliere ale clubului, unde sunt numeroase salarii de peste 1 000 de euro net. De neconceput pentru un club din Liga a II-a, care mai are şi redresarea financiară ca obiectiv prioritar. Astfel, cu un buget salarial de circa 100 000 de euro lunar, pe care nici unele echipe care ţintesc promovarea nu-l au, Poli va irosi, în rimtul actual, şi sezonul acesta, riscul ca în vara viitoare nivelul datoriilor să fie la fel ca după retrogradarea recentă, iar lotul să rămână subţire fiind imens.

Şi pentru ca tabloul nereuşitelor să fie complet, Poli nici nu ştie să “orneze” tortul cu gust îndoielnic pus pe masa suporterilor în acest campionat. În lipsa unor măsuri ferme de redresare economică şi de punere a bazelor unei echipe cu potenţial de creştere, capii Politehnicii greşesc şi pe plan declarativ. Deşi e limpede pentru toată lumea cu capul pe umeri că Iaşul nu are faţă de promovare, managerul Briaur prezintă obiective suprarealiste de acumulare de puncte, care se risipesc ca un fum, după un singur meci, iar antrenorul Enache vorbeşte de un lot capabil de a prinde primele şase locuri. Asta după ce tehnicianul a dat apă la moară celor care-l pândesc pe la colţuri şi şi-a anunţat demisia, retrasă apoi rapid, într-un moment în care echipa era în obiectiv, fiind clasată la mijlocul clasamentului.

Amăgirea lumii cu fluturarea unei posibile promovări, deşi eşecurile suferite cu Metaloglobus şi Ciuc spun şi ele multe despre nivelul Politehnicii, se întoarce ca un bumerang împotriva celor care nu au abilitatea de a şti să comunice, problemă majoră în Copou. Astfel, liniştea de care ar fi avut parte o echipă care, pe plan sportiv, e în graficul anunţat într-o vară în care a pornit la drum târziu, cu cinci jucători, a adus oameni pe repede înainte şi nu a făcut niciun cantonament, este tulburată de o mulţime de critici dure. Şi cum acestea nu pot fi contracarate cu realizările financiare promise sau apariţia unor muguri de echipă de primă ligă, muniţia pentru mitralierea ţintelor creşte…

Trăgând linie, o mulţime de neajunsuri şi de decizii neinspirate la un club unde nu se ştie să se reconstruiască după demolările din ultimii ani făcute de persoane incompetente, preocupate doar de buzunarul propriu, care au fost puse la zid de suporteri.

PS: Al doilea meci al etapei a X-a:Ripensia Timişoara – „U” Cluj 0-3 (0-1).Au marcat Hofman 2 şi Haită. În prima repriză, la scorul de 0-0, jucătorul Golda (Ripensia) a ratat un penalty.

Comentarii