O cincime din generalii ruşi din Ucraina, asasinaţi deja?

vineri, 18 martie 2022, 02:56
8 MIN
 O cincime din generalii ruşi din Ucraina, asasinaţi deja?

Patru din cei 20 de şefi ai armatei implicaţi în invazie ar fi fost lichidaţi de ucraineni. Presa internaţională speculează pe seama unei echipe speciale care îi vizează pe generalii ruşi. Îîntre timp, aliaţi strategi ai Moscovei fac declaraţii publice în favoarea Ucrainei, iar Kremlinul se luptă cu „trădătorii” de acasă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că încă un general rus a fost ucis în timpul luptelor de pe teritoriul ţării sale. Zelenski nu i-a dat numele, însă un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a declarat că general maior Oleg Mitiaev a fost ucis de batalionul ultranaţionalist Azov. Presa ucraineană a scris că generalul Mitiaev a fost ucis în apropiere de oraşul-port Mariupol (sud). Ar fi al patrulea general rus ucis în Ucraina, ceea ce i-a făcut pe unii să se întrebe de ce ofiţeri de rang înalt din armata rusă ajung atât de aproape de linia frontului. Analiştii sunt de părere că circa 20 de generali conduc operaţiunile ruse în Ucraina, ceea ce înseamnă că, dacă toate decesele sunt confirmate, o cincime din generalii Rusiei desfăşuraţi în Ucraina au fost ucişi în acţiune. Fiind vorba despre pierderi atât de mari, unii experţi cred că nu este posibil ca toţi aceşti generali să se fi aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, ci că mai degrabă Ucraina are ca ţintă ofiţeri ruşi de rang înalt. “Nu cred că este un accident. Unul este un accident, dar când sunt atât de mulţi, e clar că sunt vizaţi”, a declarat pentru BBC Rita Konaev, de la Universitatea Georgetown.

Într-o discuţie cu Wall Street Journal, o persoană din anturajul lui Zelenski a declarat că Ucraina are o echipă de informaţii militare care are ca obiectiv ţintirea comandanţilor armatei ruse în Ucraina. “Se uită după generali de rang înalt, piloţi, comandanţi de artilerie”, a declarat persoana cotidianului american. Dat fiind că forţele armate ucrainene sunt depăşite numeric de cele ruse, vizarea unor comandanţi de rang înalt ar putea fi o parte importantă a războiului informaţional, spune Konaev. “Presu – punând că sunt într-adevăr vizaţi inten – ţionat, aceasta alimentează moralul Ucrainei. Apare sentimentul de victorie. Care inspiră”, explică Konaev. Dar pentru ca Ucraina să poată lua la ţintă ofiţeri ruşi, trebuie ca mai întâi să ştie unde se află aceştia.

Analiştii spun că Rusia a folosit canale deschise de comunicaţii care ar fi putut oferi indicii despre locul în care se află anumite ţinte. “Dacă ruşii folosesc telefoane mobile sau aparate de radio analog pentru a comunica cu ofiţeri de rang înalt, atunci ucrainenii primesc totul pe tavă”, explică analistul în probleme de apărare Konrad Muzyka de la Rochan Consulting.

Ce caută pe front

Este neobişnuit ca ofiţeri de rang înalt să se pună în pericol apropiindu-se atât de mult de câmpul de luptă, însă surse occidentale cred că au făcut acest lucru pentru a avea un oarecare control asupra operaţiunilor care, cel puţin în anumite zone, s-au împotmolit serios. Totodată, armata rusă este în mod tradiţional prost structurată, în sensul că numărul de cadre de conducere depăşeşte numărul de subalterni, iar ofiţerii conduc adesea activităţile de zi cu zi.

Cu toate că această situaţie începe să se schimbe, ea ar putea explica de ce generalii au simţit nevoia să conducă operaţiunile direct de pe front. “În ultimii ani a existat o schimbare majoră pentru a-i forţa pe comandanţii de batalioane să gândească independent pentru a avea libertatea de a lua decizii. Dar această abordare a fost introdusă abia acum trei ani, deci este posibil să nu fi avut încă efect asupra performanţelor lor”, apreciază Muzyka. Pe de altă parte, generalul Roman Gavrilov, adjunctul şefului Gărzii Naţionale din Rusia, Rosgvardia, ar fi fost reţinut de serviciul secret FSB (exKGB), au declarat trei surse pentru siteul de investigaţii Bellingcat. Rosgvardia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, potrivit raportărilor din presă. Una dintre sursele citate a declarat că generalul a fost reţinut pentru „scurgeri de informaţii militare care au dus la pierderi de vieţi omeneşti”. Celelalte două surse invocă „risipă de combustibil”.

Servicii britanice: Invazia rusă, oprită pe toate fronturile

Invazia rusă în Ucraina a fost în mare parte oprită pe toate fronturile, forţele ruse suferind în ultimele zile pierderi grele şi avansând foarte puţin la sol, pe mare sau în spaţiul aerian, a anunţat ieri Serviciul Militar de Informaţii al Regatului Unit. “Rezistenţa ucraineană rămâne fermă şi bine coordonată”, a anunţat Ministerul Apărării britanic. “Vasta majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate oraşele mari, rămân în mâinile ucrainenilor”, a adăugat ministerul. Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat miercuri că Rusia a pierdut până la 40% din forţele de invazie. Unităţi ruse fie au fost nimicite, fie şi-au pierdut capacitatea de luptă, arată un ordin de zi, fără a oferi alte cifre. Autorităţile de la Moscova afirmă că acţiunile din Ucraina nu au scopul de a ocupa un teritoriu, ci de a “demilitariza” şi de a “denazifica” ţara vecină. Peste de 7.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în mai puţin de trei săptămâni de lupte, potrivit unei estimări conservatoare a serviciilor secrete americane. Acest bilanţ minimal este, pentru comparaţie, echivalent cu cei 7.000 de puşcaşi marini americani ucişi în timpul sângeroasei bătălii de 36 de zile de la Iwo Jima din al Doilea Război Mondial şi mai mare decât numărul de soldaţi SUA ucişi în 20 de ani în Afganistan şi Irak. Pe lângă cei ucişi, se estimează că între 14.000 şi 21.000 de oameni din armata de invazie trimisă de Vladimir Putin sunt răniţi, numărul total al celor scoşi din luptă fiind enorm ca procent din totalul de circa 150.000 de soldaţi ruşi aflaţi în Ucraina. Rob Lee, expert în politica de apărare a Moscovei, a spus într-o postare pe Twitter că “armata rusă va avea nevoie de o perioadă de timp pentru a-şi reveni şi a se reîntregi după asta.

Pierderile sale sunt disproporţionate în unităţile de elită, iar armata rusă se luptă deja să recruteze militari prin contract.”

“China nu va ataca niciodată Ucraina”

Uzbekistanul, o republică din Asia Centrală care are legături strânse cu Rusia, a cerut ieri o rezolvare diplomatică a conflictului din Ucraina şi a anunţat că nu va recunoaşte regiunile separatiste susţinute de Moscova. În cea mai puternică declaraţie antirăzboi venită până acum din partea aliaţilor Rusiei din rândul ţărilor foste sovietice, ministrul uzbec Abdulaziz Kamilov a afirmat în faţa parlamentului că, deşi Taşkentul doreşte să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, se opune războiului. Economia Uzbekistanului se bazează în mare măsură pe exporturile către Rusia, precum şi pe remitenţele de la uzbecii care lucrează în Rusia. Uzbekistanul a devenit observator în blocul economic condus de Rusia în 2020, dar a rămas în afara blocului militar post-sovietic similar. Nici unul dintre ceilalţi aliaţi ai Rusiei din Asia Centrală care au făcut parte din vechea Uniune Sovietică nu a susţinut invazia, deşi au fost mai puţin direcţi în a se exprima împotriva ei. Preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat săptămâna trecută că „toate ţările trebuie să respecte cu stricteţe normele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite” şi că „trebuie căutate noi oportunităţi diplomatice pentru a rezolva situaţia conflictuală pe cale paşnică”.

Atât Uzbekistanul, cât şi Kazahstanul au declarat că vor oferi ajutor umanitar Ucrainei. De asemenea, Fan Xianrong, ambasadorul Chinei în Ucraina, a promis sprijinul economic al Beijingului şi a lăudat curajul poporului ucrainean în cadrul unei întâlniri desfăşurate luni la Liov. “China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic… În această situaţie, pe care o aveţi acum, vom acţiona responsabil”, a precizat Fan Xianrong.

Kremlinul, îngrijorat de numărul mare de „trădători” ruşi

Kremlinul a declarat ieri că foarte mulţi oameni din Rusia se arată a fi „trădători”, dându-i drept exemplu pe cei care demisionează de la locul de muncă şi părăsesc ţara. Comentariile au fost făcute de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin i-a acuzat pe ruşii prooccidentali că sunt „trădători naţionali” din „coloana a cincea”. Mulţi oameni îşi arată adevărata faţă în asemenea momente dificile. Foarte mulţi oameni se arată a fi, după cum spunem noi în rusă, trădători”, le-a declarat Peskov jurnaliştilor după ce a fost întrebat cu privire la afirmaţia lui Putin potrivit căreia Rusia va trece printr-un proces „natural şi necesar” de „autocurăţire”.

Putin afirmase de asemenea că oamenii pot să „facă distincţie între patrioţii adevăraţi şi scursuri şi trădători”. Peskov a explicat joi că „ei (trădătorii) dispar din însăşi vieţile noastre. Unii oameni îşi părăsesc posturile, unii lasă în urma viaţa de muncă activă, unii părăsesc ţara şi se mută în alte ţări. Aşa are loc această curăţire”. Discursul de miercuri al lui Putin a fost salutat de Ghennadi Ziuganov, lide – rul Partidului Comunist din Rusia, nominal de opoziţie dar în realitate un susţinător al Kremlinului în multe probleme. „Trebuie să înfrângem a cincea coloană care s-a înrădăcinat înăuntru şi este pregătită să ne înfingă cuţitul în spate în orice minut”, a declarat Ziuganov. „Toate aceste probleme au început în 1991 când (Boris) Elţîn şi clica sa au vândut şi trădat această ţară”, a adăugat liderul comuniştilor ruşi.

Comentarii