O contestaţie amână, nu se ştie cu cât, o mare lucrare de modernizarea a 25 de străzi

vineri, 18 mai 2018, 01:50
2 MIN
 O contestaţie amână, nu se ştie cu cât, o mare lucrare de modernizarea a 25 de străzi

În licitaţia contestată sunt implicate 32 de societăţi, în condiţiile în care 10 asocieri de firme au înaintat oferte.

Două licitaţii lansate de municipalitate au probleme în a-şi găsi câştigătorii. Una a fost anulată, iar cealaltă a fost contestată. Ambele fac referire la întocmirea documentaţiilor de proiectare pentru două investiţii. Orice pas greşit în derularea acestor proceduri provoacă întârzieri în implementarea efectivă a proiectelor.

În primul caz, este vorba despre anularea licitaţiei cu privire la documentaţiile necesare pentru modernizarea campusului şcolar de la Colegiul Tehnic „Gh Asachi“ din Copou. „Au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/ sau neconforme“, este explicaţia Primăriei, postată în Sistemul Electronic de Achiziţii (SEAP). Conform datelor din SEAP, o singură firmă (Spiri Com SRL din Bucureşti) a înaintat o ofertă, dar aceasta a fost respinsă. Deocamdată, nu sunt disponibile şi detalii cu privire la motivul respingerii. În ceea ce priveşte cealaltă procedură, zilele trecute a fost înaintată o contestaţie. Licitaţia este una importantă şi vizează proiectarea lucrărilor de modernizare a nu mai puţin de 25 de străzi din zone precum Copou (12 străzi), Păcurari (trei), Canta (trei) şi Sărărie (şapte). În total, Primăria vrea să modernizeze peste 13 km de drum. În licitaţie sunt implicate 32 de societăţi, în condiţiile în care 10 asocieri de firme au înaintat oferte.

Una dintre acestea a contestat faptul că municipalitatea i-a respins în final oferta financiară, în urma sesiunii de clarificări. Motivul invocat de Primărie, potrivit contestatorului, constă, în principal, în faptul că preţul ofertat nu a fost argumentat conform prevederilor legislaţiei achiziţiilor publice. „Intenţia autorităţii contractante de a nu accepta contractele de furnizare de servicii este discriminatorie. Cadrul legal permite inclusiv decontarea fiscală a cheltuielilor înregistrate cu specialiştii români nominalizaţi, în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu aceştia“, se arată în contestaţia depusă de asocierea de firme.

Contestatarul nu a solicitat anularea licitaţiei, ci doar ca autoritatea să nu-i respingă preţul ofertat. Primăria vrea să proiecteze lucrările la străzile Văscăuţeanu, Victor Babeş, Titu Maiorescu, Nicolae Istrati, aleea Copou, Dumbrava Roşie, Dr. N. Vicol, Pojârniciei, Turcu, George Coşbuc, Alexandru Vlahuţă şi D. Cantacuzino (Copou), Varianta Rediu, Muntenimii şi Munteni (Păcu­rari), Luca Arbore, Sg. Gr. Ioan şi Lupiţei (Canta), I.I. Mironescu, Simion Bărnuţiu, Ţicăul de Jos, Albineţ, Dochia, Roşcani şi Hotin (Sărărie – Ţicău).

Comentarii