Sunt sau nu timp de opt zile toate apele sfinţite, deci nu le putem folosi?

O controversă: putem spăla rufe după Bobotează? Ce spun preotii ieşeni

marți, 11 ianuarie 2022, 02:50
4 MIN
 O controversă: putem spăla rufe după Bobotează? Ce spun preotii ieşeni

Doi importanţi preoţi din Iaşi tranşează problema spălării rufelor după această importantă sărbătoare care implică apa. „Trebuie respect faţă de apă, dar e exces de zel să spui că e interzis să speli”, este una din opinii. „Creştinii trebuie să înţeleagă că apa este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să îl preţuim şi să fim atenţi cum îl folosim”, este o altă opinie.

 

Ca în fiecare an după sărbătoarea Bobotezei, a început aceeaşi dezbatere: au interdicţie creştinii ortodocşi să spele hainele în cele opt zile de după celebrare, când se consideră că apele sunt sfinţite? Dezbaterea a fost alimentată anul acesta şi de către IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a spus într-o emisiune de radio că le este interzis creştinilor să spele rufe „din decenţă şi respect faţă de apă sfinţită”. „Ziarul de Iaşi” a întrebat mai mulţi preoţi cunoscuţi din municipiu, pentru a putea înţelege cât este canon şi cât este recomandare şi ce ar trebui să facă creştinii în această perioadă. Concluziile acestora au fost unanime: se poate spăla fără nicio grijă sau păcat în această perioadă, conştientizând însă importanţa pe care o are apa în viaţa noastră de zi cu zi.

Pr. Mihai Mărgineanu: „Oamenii ar trebui să evite, în general, consumul inutil de apă”

Pr. Mihai Mărgineanu, de la Parohia Toma Cozma din Iaşi, spune că cele opt zile în care nu ar trebui să se spele după Bobotează sunt mai mult o recomandare a bisericii. Aceasta însă nu trebuie luată ad-literam, explică preotul, ci trebuie înţeles mesajul în esenţa sa, şi anume că apa este un dar de la Dumnezeu şi trebuie drămuită cu responsabilitate.

„Este părerea mea personală, dar în această perioadă eu văd o propunere de a face o săptămână mai ecologică în raport cu apa. Să fim mai responsabili faţă de apă. E o responsabilizare a oamenilor care, sigur, pot să spele”, a explicat pr. Mihai Mărgineanu. Acesta a explicat că, în trecut, dar şi în anumite regiuni ale ţării în ziua de astăzi, apele sunt considerate sfinţite pentru opt zile după ce, la slujba de Bobotează, preotul aruncă crucea în ape, care este adusă de către credincioşi mai apoi la mal. Dar asta nu înseamnă, spune părintele, că apa nu mai poate fi folosită la altceva.

„Creştinii trebuie să înţeleagă că apa este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să îl preţuim şi să fim atenţi cum îl folosim. Dacă în această săptămână, în loc să spăl zece maşini cu haine, cu nu ştiu câţi detergenţi, voi fi mai responsabil şi voi spăla doar ce este nevoie, reducând cantitatea de apă consumată uneori inutil, ar fi o chestiune importantă. Cred că această săptămână are un pronunţat caracter educativ, formator în relaţia pe care o are creştinul faţă de apă”, a mai spus pr. Mihai Mărgineanu. Acesta spune că s-ar bucura dacă, în fiecare an, după perioada de după Bobotează, creştinii ar rămâne cu măcar „o picătură de sens” despre respectul pe care îl merită apa: ar consuma mai puţin şi chibzuit, ar arunca mai puţine lucruri în apă şi s-ar îngriji de aceasta.

Pr. Mircea Stoleriu: „Faptul că unii zic să nu speli este un exces de zel”

Pr. Mircea Stoleriu, preot paroh la Biserica „Adormirea Maicii Domnului şi Cuvioasa Teodora de la Sihla”, din cartierul Galata, Iaşi, spune că trebuie să existe respect pentru apa sfinţită. Dar apa sfinţită este cea pe care oamenii vin să o ia de la biserică, sub formă de agheasmă, nu cea care curge la robinet. Dacă toate apele ar fi sfinţite, explică preotul, atunci oamenii nu ar mai veni la biserică pentru ea.

„Trebuie să avem o înţelegere, zic eu, cuminte a lucrurilor. Să avem respect pentru apa sfinţită, pe care oamenii vin să o ia de la biserică. Aşa ar trebui să gândim lucrurile. Este respectul pe care-l datorăm apei în general, care este lăsată de Dumnezeu pe pământ cu rostul ei şi acela este tocmai de a curăţa. După părerea mea, faptul că unii zic să nu speli este un exces de zel”, a precizat pr. Mircea Stoleriu. El îndeamnă oamenii să aibă trăiri puternice şi zel faţă de textele biblice, dacă aşa simt nevoia, dar să o facă cumpătat, în raport cu vremurile. În cazul acesta, el a spus că nu le recomandă credincioşilor să nu spele în cele opt zile de după Bobotează. 

Comentarii