O discuţie banală, între doi ieşeni care nu se cunoşteau, s-a terminat cu patru lovituri de cuţit în gât

sâmbătă, 08 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 O discuţie banală, între doi ieşeni care nu se cunoşteau, s-a terminat cu patru lovituri de cuţit în gât

Un sătean din Coarnele Caprei a fost la un pas să ucidă un om pe care abia îl întâlnise pentru prima oară. L-a doborât dintr-o mişcare la pământ, l-a imobilizat folosindu-şi cunoştinţele dobândite pe când practica lupte libere şi i-a înfipt de patru ori un briceag în gât. Victima a avut zile, iar agresorul a primit aproape pedeapsa maximă pentru tentativă la omor.

Incidentul a avut loc pe 11 decembrie 2017. Dis-de-dimineaţă, Bujor Poiană se prezentase la sediul primăriei Coarnele Caprei pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale. S-a oprit apoi într-un bar din centrul comunei, unde a băut 150 ml de votcă. De acolo, a mers la un magazin, unde a mai băut o cinzeacă.

Între timp, în magazin a intrat un cioban, A.I.P., care şi-a luat o bere. Şi-a mai luat şi Poiană încă 50 ml de votcă. Cei doi au rămas singuri pe terasă, întrucât gestionara îi scosese din magazin, spunând că vrea să închidă.

Poiană şi ciobanul au continuat o vreme să stea de vorbă pe un ton normal, pe terasă. Pe acolo a mai trecut un sătean, pe care Poiană l-a întrebat cum îl cheamă pe interlocutor. S-a lămurit că îl cheamă A.I.P. şi e cioban la patronul magazinului, iar discuţia a continuat.

Nu însă pentru multă vreme. La scurt timp după plecarea trecătorului, Poiană a devenit agresiv, lovindu-l de mai multe ori pe A.I.P. Când acesta a căzut la pământ, l-a înjunghiat în gât. Sângerând abundent, A.I.P. şi-a pierdut cunoştinţa. Speriat, Poiană a ieşit din curtea magazinului, întâlnindu-se în drum cu trecătorul care îşi făcuse cumpărăturile de la alt magazin, iar acum se întorcea acasă.

Poiană i-a spus să sune la 112 pentru că în curtea magazinului moare o persoană şi a mers mai departe. Săteanul l-a văzut în curte pe A.I.P., l-a întors pe o parte pentru a nu se îneca în propriul sânge şi a strigat după ajutor.

Medicul de familie din comună a reuşit să-i oprească sângerarea, iar rănitul a fost transportat pe un teren viran de unde a fost preluat de elicopterul SMURD. A fost operat de urgenţă, având ulterior nevoie de aproape două luni de îngrijiri medicale.

În timpul audierilor, victima nu a putut spune de ce a fost atacată de Poiană. Acesta din urmă, cunoscut în sat ca o persoană agresivă, a susţinut în timpul urmăririi penale că ar fi fost provocat de A.I.P., care îl numie „pitic”.

În faţa judecătorilor şi-a schimbat declaraţia, spunând că victima i-ar fi făcut cu ochiul, el interpretând aceasta drept o invitaţie de a întreţine relaţii sexuale. În plus, A.I.P. ar fi avut un cuţit asupra sa şi ar fi vrut să-l folosească. Nicio probă prezentată în timpul procesului nu a susţinut afirmaţiile lui Poiană, circumstanţa atenuantă a provocării fiind respinsă.

În schimb, a fost reţinută o circumstanţă agravantă. Poiană mai fusese condamnat pentru tentativă la omor, la 3 ani şi 6 luni de închisoare, fiind liberat condiţionat în 1998. Magistraţii Tribunalului l-au condamnat pe Poiană la 9 ani de închisoare şi la plata către victimă a sumei de 30.123 lei drept daune morale şi materiale.

Apelul declarat de Poiană împotriva sentinţei a fost respins miercuri, decizia iniţială rămânând definitivă. 

Comentarii