O femeie de 55 de ani internată la ATI, după ce s-a tratat singură de COVID cu antibiotice

miercuri, 11 august 2021, 01:50
3 MIN
 O femeie de 55 de ani internată la ATI, după ce s-a tratat singură de COVID cu antibiotice

Are nevoie de oxigen după ce plămânii au fost afectaţi în procent de 90%.

La Iaşi s-au depistat 15 noi cazuri de infecţie cu SARS COV 2, în ultimele 24 de ore. În plus, secţia ATI COVID de la Spitalul e Boli Infecţioase este ocupată 100%, opt paturi din opt, toţi bolnavi aflaţi în stare foarte gravă.

“Sunt internaţi 38 de pacienţi COVID-19, dintre care 8 necesită îngrijiri de Terapie Intensivă. Dintre pacienţii infectaţi, toţi cei din ATI au fost confirmaţi cu infecţie cu tulpina Delta, iar în cazul pacienţilor internaţi pe sector, tulpina Delta este prezentă într-o proporţie covârşitoare. Revin cu îndemnul ferm, dublat de responsabilitate ştiinţifică şi medicală, adresat populaţiei, de a se vaccina pentru că vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva pandemiei, dar şi de a respecta măsurile de prevenţie. Una dintre cele mai importante este purtarea măştii, în spaţii închise, dar şi exterioare, deziderat care a dus la stoparea răspândirii nu numai a COVID-19, ci şi a altor patologii din sfera insfecţioasă", a subliniat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva.

Din cauză că întreaga capacitate a secţiei ATI de la Infecţioase a fost depăşită, cei cu forme grave de boală au început să fie internaţi la spitalele suport. Medicii atrag atenţia asupra faptului că există persoane care, deşi prezintă simptome clare ale bolii, preferă să se trateze acasă, fără a consulta nici măcar medicul de familie şi care ajung mai târziu în formă gravă la spital.

“Ieri, am avut o pacientă în UPU, de 55 de ani, dintr-o comună din judeţul Iaşi, care s-a prezentat cu febră şi dispnee. I-am făcut testul rapid şi a ieşit pozitiv, pacienta nefiind vaccinată. La radiografie, s-a observat că avea plămânii afectaţi în proporţie de 90%. A mărturisit medicilor că s-a tratat singură cu antibiotic acasă, timp de o săptămână, de teama că oxigenul din spital ar fi omorât-o. Femeia este acum pe ventilaţie noninvazivă şi a fost internată la ATI de la Spitalul de Neorochirurgie, pentru că la Infecţioase deja nu mai sunt locuri", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD.

Direcţia de Sănătate Publică a menţionat că, pentru persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus, în unităţile sanitare sunt puse la dispoziţie 163 de paturi, dintre care 97 de paturi pentru bolnavii confirmaţi pozitiv cu COVID-19 (CF Paşcani – 22 de paturi, CF Iasi – 15 paturi, Spitalul Orăşenesc Hârlău – 12 paturi, Spitalul de Pneumologie – 28 de paturi, Spitalul de Boli Infecţioase – 20 de paturi) şi 67 de paturi în zonele roşii destinate pacienţilor cu alte patologii şi confirmaţi pozitiv cu COVID-19. 

Comentarii