O ieşeancă a cerut ordin de protecţie împotriva mamei şi a fratelui

miercuri, 16 iunie 2021, 01:53
2 MIN
 O ieşeancă a cerut ordin de protecţie împotriva mamei şi a fratelui

O ieşeancă a cerut evacuarea mamei sale din propria locuinţă. M.H.G. a solicitat instanţei emiterea unui ordin de protecţie împotriva mamei şi fratelui său, invocând violenţele la care ar fi supusă de aceştia. În cererea sa, femeia a menţionat că cei doi ar fi încălcat ordinul de protecţie precedent de 10 ori în ultimul timp, mama sa nu-i deschide uşa, fiind nevoită să stea pe străzi de 10 zile.

Conform legii, ordinul de protecţie poate fi emis exclusiv împotriva unui membru al familiei, în situaţiile în care viaţa, integritatea fizică sau psihică, ori libertatea cuiva este pusă în pericol printr-un act de violenţă. Nu este însă obligatoriu ca violenţa să fie fizică, putând fi vorba şi de violenţe psihice, emoţionale sau psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte sau chiar presiuni economice. Au existat situaţii în care petentul cerea un ordin de protecţie împotriva unei persoane care nu era membru al familiei, inclusiv administratorul asociaţiei de proprietari, cererile fiind respinse fără a mai fi analizate. De regulă, plângerile sunt depuse de femei împotriva soţului violent. În acest caz însă, judecătorii au avut de analizat o plângere împotriva altor membri ai familiei, mama, respectiv fratele, care se încadra deci în condiţia exclusivă impusă de lege.

Magistraţii Judecătoriei au constatat însă că împotriva fratelui lui M.H.G. era emis deja un ordin de protecţie, care urmează să expire mâine, în "termenul de valabilitate" al unui ordin neputând fi emis un altul. Încălcarea ordinului de protecţie reprezintă o infracţiune, deci M.H.G. trebuia să facă o plângere penală, mai ales că ea nu prezentase motive noi faţă de cele de la primul ordin. "În ceea ce o priveşte pe mama sa, reclamanta nu a arătat în ce constau violenţele exercitate de aceasta. Prin raportare la probatoriul administrat în cauză, instanţa constată că reclamanta nu a făcut dovada existenţei acelor acte de violenţă psihică din partea pârâţilor care să reprezinte o stare reală de pericol pentru viaţa sau integritatea sa fizică sau psihică şi care să reclame remedierea urgentă a situaţiei pentru protecţia victimei", au apreciat judecătorii, care au decis respingerea cererii. Apelul depus de femeie a ajuns pe rolul Tribunalului, acesta rămânând ieri în pronunţare.

Comentarii