O întrebare care îţi zburleşte părul: Este într-adevăr industria IT motorul dezvoltării oraşului?

luni, 28 august 2023, 01:50
6 MIN
 O întrebare care îţi zburleşte părul: Este într-adevăr industria IT motorul dezvoltării oraşului?

Este cert că domeniul IT&C a avut o creştere accelerată în ultimii ani, generând şi multe locuri de muncă. Pe de altă parte, privind productivităţile, reprezentanţii mediului industrial îşi arată mirarea: angajaţii lor ar fi de două ori mai productivi. De cealaltă parte reprezentanţii din IT consideră că datele pot fi înşelătoare: nu tot ce se produce în IT a fost „contabilizat”. Iar în privinţa creşterii nu e loc de dubiu: în ultimul deceniu, cifra totală de afaceri s-a triplat la un număr de angajaţi mai mult decât dublu

Considerat în ultimii ani motorul economiei ieşene, domeniul IT&C a contribuit anul trecut la cifra totală de afaceri a judeţului Iaşi cu 650 de milioane de euro, adică 7% din total, cu mult sub cifrele realizate de firmele din comerţ (33%), industrie (22%) sau Servicii (21%). În 2022, conform datelor publicate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi în Breviarul Economic al Judeţului ediţia 2023, prin performanţele sale, domeniul IT s-a plasat pe locul al cincilea după cifra de afaceri realizată, şi pe locul al patrulea din şapte domenii principale, în ce priveşte numărul de angajaţi şi numărul de firme. Este justificată în aceste condiţii eticheta de „motor al economiei” aplicată acestui domeniu.

Potrivit statisticilor Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, în 2022 cifra totală de afaceri realizată de cele aproape 22.000 de societăţi comerciale active din judeţ (fără punctele de lucru al altor circa 2.500 de firme care au puncte de lucru în Iaşi, dar au sediul social în alte judeţe) a fost de 8,77 miliarde euro. Din această sumă, în domeniul Comerţului s-a realizat cea mai mare cifră de afaceri (2.856 milioane euro), urmat de Industrie (1.905 milioane euro). Iar în domeniul Serviciilor lucrează cei mai mulţi salariaţi (33.239, din totalul de 113.850), urmat de industrie.

De ce este atunci considerat domeniul IT&C “copilul minune” al economiei ieşene sau motorul care poate scoate Iaşul de la periferia economică a ţării?

“Chiar mă întrebam şi eu”, spune de pe meterezele Industriei, Marian Berdan, CEO al Grupului de Firme Electra, “am calculat chiar acum, un angajat din domeniul industrial a produs aproape 80.000 de euro pe an, iar unul din IT, 43.000 euro. Şi puţini bani din IT rămân pe piaţa din România, în afară de salarii. Profitul marilor companii se duce în ţările lor de origine. Industria cheltuieşte energie, materii prime, face ca banii să se mişte în economie. IT-stul are nevoie de o masă şi de un calculator”.

Calculul productivităţii pe angajat, plasează într-adevăr salariaţii din Industrie peste media productivităţii salariaţilor din Iaşi, dar încă şi mai productivi sunt angajaţii din comerţ şi din agricultură. În timp ce în judeţul Iaşi media productivităţii este de 77.093 euro/an/angajat, salariaţii din Industrie produc, în medie, 77.991 de euro, cei din agricultură peste 99.000 de mii de euro, iar cei din Comerţ peste 158.000 de euro. Urmează, în ordinea productivităţii, angajaţii din Construcţii (61.462 euro/an/angajat) şi din Servicii. IT-ştii sunt pe penultimul loc, cu aproape 49.000 de euro şi doar angajaţii din turism şi restaurante sunt mai puţin productivi decât ei (43.550 euro).

“Anul ăsta toată industria IT a suferit, inclusiv în România, unde a venit cu câteva luni întârziere valul de concedieri, oprire a finanţărilor şi analize din SUA, de unde de altfel se hrănesc multe proiecte ce ţin de IT. Şi noi simţim acelasi lucru. 2023 va fi până la final un an „ciudat” şi nu tocmai relevant pentru analiză”, crede Andrei Dănilă, CEO & founder al companiei IT, Code932.

Dan Zaharia, fondator al FabLab Iaşi şi al ecosistemului Pin pune însă la îndoială calitatea statisticilor. “Nu mă refer la corectitudine, Camera de Comerţ şi Industrie a făcut, cu siguranţă calculele corect şi ştiu că metodologia e unitară la nivelul tuturor camerelor de comerţ din ţară. Însă cred că sunt total depăşite codurile CAEN după care se face analiza obiectelor de activitate a firmelor. Noi, de exemplu, închiriem spaţii de co-working, iar activitatea noastră e încadrată la «alte servicii»”.

Ar trebui să facem o observaţie la datele de mai sus: Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) anunţa la sfârşitul anului trecut că productivitatea medie în domeniu este în jur de 60.000 de euro pe an (la 147.000 de angajaţi). Din datele agregate pentru Iaşi, rezultă doar 49.000 de euro, ceea ce poate susţine afirmaţia că nu tot ce se „produce” în judeţ apare în dreptul firmelor de aici, ci se regăseşte la firmele „mamă” (din Cluj, Timişoara etc).

Cu atât mai justificată pare însă întrebarea: ce face ca domeniul IT să fie considerat un motor al economiei? “În primul rând, faptul că a avut în ultimii ani cea mai dinamică creştere. Şi, în plus, pentru că reţine tinerii în Iaşi. Tineri care altfel ar alege să muncească în alte ţări, sau în alte judeţe”, punctează Sorin Gheorghiu, director Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi.

„Depinde cum priveşti cifrele”, sunt de părere şi Dan Zaharia, şi Andrei Dănilă. Privit din perspectiva evoluţiei procentuale, IT-ul se dovedeşte, într-adevăr Făt-Frumosul economiei – a crescut într-un an, cât alţii nu au crescut niciodată.

În 2022, cifra totală de afaceri a societăţilor comerciale active din judeţul iaşi a crescut cu 27,36% faţă de anul anterior, numărul firmelor cu 11%, iar numărul angajaţilor cu aproape 4%.

Iar pe domenii de activitate, doar în “Agricultură, silvicultură şi pescuit” cifra de afaceri a fost cu 16% mai mică decât în anul anterior, în timp ce toate celelalte domenii au înregistrat creşteri.

 IT-ul a crescut în 2022 faţă de 2021, ca cifră de afaceri, cu 70%, a doua cea mai mare creştere, după Turism şi restaurante (^88%), în timp ce Industria a crescut, ca cifră de afaceri, cu 22%, iar Serviciile cu 43% (analiza porneşte de la anul de bază 2008#100%).

Evoluţia în timp e însă şi mai spectaculoasă. Începând cu 2008, domeniul IT a scăzut cu aproape o treime în primul an, a urmat o perioadă lentă de creştere în următorii cinci ani, iar din 2014 s-a lansat ca o rachetă, lăsând în urmă creşterile procentuale ale celorlalte domenii de activitate din Iaşi. Aşa se face că în 2022, cifra de afaceri din IT a ajuns să fie de 486% faţă de cea realizată de IT-işti în 2008. La polul opus, cifra de afaceri din Construcţii a crescut cel mai puţin în acest interval de timp (cu 25% faţă de cea din 2008).

Aceeaşi dinamică se observă şi în ce priveşte numărul de angajaţi din IT, care în 2022 au ajuns la 351% faţă de anul 2008 (100%), în timp ce în toate celelalte domenii creşterea numărului de angajaţi a fost uşoară sau chiar s-au înregistrat scăderi (Industria a ajuns în 2022 la 68% din numărul de angajaţi pe care îi avea în 2008, Comerţul la 73% iar Construcţiile la 77%), în IT numărul salariaţilor a fost anul trecut de trei ori şi jumătate mai mare decât în 2008.

Asta în timp ce, per total, societăţile comerciale active din judeţul Iaşi (fără a fi incluse aici filialele companiilor din alte judeţe) nu au mai reuşit niciodată să ajungă la acelaşi număr de angajaţi din 2008. Totuşi, în ultimii ani s-a observat o creştere, iar anul trecut procentul salariaţilor (comparat cu anul de bază 2008) a fost de 96,7%.

În ce priveşte numărul de firme active din judeţ, din cele 21.994, 7,74% (adică 1702 firme) erau anul trecut din IT, în timp ce aproape 10.000 de firme operau în domeniul Serviciilor. Deşi mai lentă decât în cazul cifrei de afaceri sau a numărului de salariaţi, şi aici IT-ul este domeniul cu cea mai mare creştere (de la 100% în 2008, la 284% în 2022), în timp ce Comerţul a fost singurul domeniu în care numărul de firme a ajuns anul trecut la nivelul de 80,65% faţă de cel din 2008. 

Comentarii